Nanocomposites based on blends of polyethylene
Polietilen alaşımları bazlı nanokompozitler
  1. Tez No: 166844
  2. Yazar: FATMA IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alçak yoğunluklu polietilen, uyum sağlayıcı, organik kil, nanokompozitler, ekstrüzyon vıı, low density polyethylene, compatibilizer, organoclay, nanocomposites, extrusion
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
oz POLİETlLEN ALAŞIMLARI BAZLI NANOKOMPOZİTLER Işık, Fatma Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Yılmazer Temmuz 2005, 164 sayfa Bu çalışmada, uyum sağlayıcı çeşidi, organik kil çeşidi ve bileşenlerin ekleme sırasının alçak yoğunluklu polietilen bazlı nanokompozit sistemlerinin morfolojik, ısıl, mekanik ve akış özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Uyum sağlayıcı olarak, etilen/metil akrilat/glisidil metakrilat (E-MA-GMA), etilen/glisidil metakrilat (E-GMA), ve etilen/bütil akrilat/maleik anhidrit (E-nBA-MAH) terpolimerleri; organik kil olarak Cloisite® 15A, Cloisite® 25A ve Cloisite® 30B kullanılmıştır. Tüm numuneler aynı yönde dönen çift vidalı ekstrüder ve bunu takiben enjeksiyonlu kalıplama yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır. Üçlü nanokompozit sistemleri hazırlanmadan önce, en uygun uyum sağlayıcı ve organik kil miktarını belirlemek için, değişik kompozisyonlarda ikili AYPE/organik kil nanokompozitleri ve AYPE/uyum sağlayıcı alaşımları hazırlanmıştır. Mekanik test sonuçlarına göre uyum sağlayıcı ve organik kil konsantrasyonları sırası ile ağırlıkça % 5 ve % 2 olarak belirlenmiştir. Bundan sonra, herbir uyum sağlayıcı/organik kil sistemi vıile üçlü nanokompozitler hazırlanmış ve bunu takiben bu nanokompozitlerin karakterizasyonu yapılmıştır. Mekanik test sonuçları incelenen bileşen ekleme sıraları arasında AYPE, uyum sağlayıcı ve organik kilin ilk ekstrüzyon sırasında hep beraber karıştırıldığı (PCoC) yönteminin, en iyi ekleme sırası olduğunu göstermiştir. Üçlü nanokompozit sistemleri dikkate alındığında, AYPE/E-MA-GMA/15A, AYPE/E-GMA/1 5A ve AYPE/E-nBA- MAH/30B sistemleri mekanik özelliklerde en yüksek gelişmeyi göstermiştir. DSC analizine göre, alçak yoğunluklu polietilene organik kil ve uyum sağlayıcı eklenmesi, bileşiklerin erime özelliklerini etkilememiştir ve uyum sağlayıcı ve organik kil çeşitleri, AYPE içinde kristallenmeyi başlatıcı özelliğe sahip değildirler. X-ışını kırınımı analizinde, üçlü nanokompozit sistemleri arasında tabaka aralığındaki en fazla artış, AYPE/E-nBA-MAH/organik kil nanokompozitler! nde elde edilmiştir. Bu artış 15A, 25A ve 30B içeren numunelerde sırasıyla % 83, % 198, ve % 206' dır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NANOCOMPOSITES BASED ON BLENDS OF POLYETHYLENE Işık, Fatma M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ülkü YILMAZER July 2005, 164 pages In this study the effects of compatibilizer type, organoclay type, and the addition order of components on the morphological, thermal, mechanical and flow properties of ternary nanocomposites based on low density polyethylene, LDPE were investigated. As compatibilizer, ethylene/methyl acrylate/glycidyl methacrylate, ethylene/glycidyl methacrylate, and ethylene/butyl acrylate/maleic anhydride; as organoclay Cloisite® 15A, Cloisite® 25A and Cloisite® 30B were used. All samples were prepared by a co- rotating twin screw extruder, followed by injection molding. Before producing the ternary nanocomposites, in order to determine the optimum amount of the organoclay and compatibilizer, binary mixtures of LDPE/organoclay and LDPE/compatibilizer blends with different compositions were prepared. Based on the results of the mechanical tests, compatibilizer and organoclay contents were determined as 5 wt. % and 2 wt % respectively. After that, ternary nanocomposites were prepared with each compatibilizer/organoclay system and characterization of these nanocomposites was performed. IVAmong the investigated addition orders, mechanical test results showed that the best sequence of component addition was (PCoC), in which LDPE, compatibilizer and organoclay were simultaneously compounded in the first run of the extrusion. Considering the ternary nanocomposites, compositions of LDPE/E-MA-GMA/1 5A, LDPE/E-GMA/15A and LDPE/E-nBA-MAH/30B showed the highest improvement in mechanical properties. According to the DSC analysis, addition of organoclay and compatibilizer does not influence the melting behavior of the compositions and both compatibilizers and organoclay types have no nucleation activity in LDPE. In the X-Ray analysis, the highest increase of the basal spacing for ternary nanocomposites obtained for LDPE/E-nBA-MAH/organoclay nanocomposites. This increase was 83 %, 198 %, and 206 % for samples containing 15A, 25A and 30B respectively.