An innovative model integrating spatial and statistical analyses for a comprehensive traffic accident study
Kapsamlı bir trafik kaza çalışması için coğrafi ve istatistiksel analizlerin entegrasyonu ile oluşturulan yeni bir model
  1. Tez No: 166861
  2. Yazar: İPEK NEŞE ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik Güvenliği, Trafik Kaza Analizi, Yol Etkisi, Lojistik Regresyon, Analitik Hiyerarşi Yöntemi, Kaza Risk Katsayısı, Coğrafi Bilgi Sistemleri vıı, Traffic Safety, Traffic Accident Analysis, Roadway Effect, Logistic Regression, Analytic Hierarchy Process, Accident Risk Factor, Geographic Information Systemsstudies in traffic accident analysis. Meanwhile
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Öz KAPSAMLI BİR TRAFİK KAZA ÇALIŞMASI ÎÇÎN COĞRAFÎ VE İSTATİSTİKSEL ANALİZLERİN ENTEGRASYONU İLE OLUŞTURULAN YENİ BİR MODEL ŞENER, İpek Neşe Yüksek Lisans., İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan İnal Haziran 2004, 165 sayfa Trafik güvenliği kavramı içerisindeki en ciddi problemi trafik kazalarının olumsuz sosyal ve ekonomik sonuçlan oluşturmaktadır. Ne yazık ki, her yıl, oldukça fazla sayıdaki trafik kazası ölümcül kayıplara yol açmaktadır. Özellikle, insan yaşamının kutsallığı göz önüne alındığında, yol güvenliği trafiği iyileştirme stratejileri için çok değerli bir role sahiptir. Bu bakımdan, sayısı ve şiddeti giderek artan ve bir an önce kontrol altına alınması gereken trafik kazalar düşünüldüğünde, Türkiye en riskli ülkelerden biri konumundadır. Bu çalışmada, trafik kaza analizinde istatistiksel analizin coğrafi bilgi ile pekiştirilmesi ve dolayısıyla mekansal çalışmaların öneminin incelenebilmesi için vıistatistiksel ve coğrafi analizler arasında entegrasyon oluşturan yeni bir model geliştirilmiştir. Bununla beraber, yol faktörünün trafik kazalarının meydana gelmesindeki etkin rolünün anlaşılabilmesi ve mühendisliğe dayalı, kolayca uygulanabilir ve kontrol edilebilir güvenlik önlemlerinin öneminin vurgulanabilmesi amacıyla, yolun karakteristik ve çevresel etkileri dikkate alınmıştır. Trafik kaza verisinin seyrek ve rastgele dağılımından dolayı, yola ait ve çevresel parametrelerin göreli risk değerlerinin bulunabilmesi için, çalışmanın istatistiksel kısmında lojistik regresyon analiz modeli kullanılmıştır. Göreli risk değerlerinin Analitik Hiyerarşi Yöntemi mantığı ile önem ağırlıklarının bulunmasından sonra, gerçek risk değerleri Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) aracılığında, sayısallaştırılmış yol karakteristiği haritasıyla eşleştirilmiştir. CBS'nin farklı veri setlerini haritalama, görüntüleme ve üst üste koyarak analiz edebilme yeteneği, yüksek riskli kaza alanlarının birebir olası kaza nedenleriyle ilişkilendirilmesini ve görselleştirilmesini sağlar. İstatistiksel ve coğrafi analizlerin entegrasyonuyla ortaya çıkan model, kolay anlaşılan, uygulanabilen ve değiştirilebilen yapısının yanında, probleme uygun ve etkili güvenlik önlemlerinin geliştirilebilmesi için de büyük önem taşır. Sonuç olarak, oluşturulan modelin varolan ya da gelecekte var olabilecek trafik kazalarının anlaşılması ve aynı zamanda kapsamlı ve etkili mekansal güvenlik çalışmalarının geliştirilmesi için uygulanabilir olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
studies in traffic accident analysis. Meanwhile, the effects of road characteristic and environment are considered for exploring the integral role of roadway factor to the occurrence of accidents, and consequently for emphasizing easily applicable and controllable engineering safety measures. Because of the rare and random distribution of traffic accident data, logistic regression is used for the statistical part of the study in order to find the pairwise risk factors among the roadway and environmental parameters. After unifying these relative risk factors with the logic of Analytic Hierarchy Process, the finalized accident risk factors are attached to the digitized road characteristics map through Geographic Information Systems (GIS). The abilities of GIS in mapping, displaying and overlaying different data sets ensure to visualize high risked accident areas with their corresponding potential causal factors. The integration of statistical and spatial analyses is essential for developing appropriate and effective precautions in addition to its easily understandable, applicable and modifiable structure. Finally, the model is proven to be appropriate for both interpreting the existing traffic accident problem or potential future accidents and also developing comprehensive and reliable location-based safety studies.