Determination of flow units for carbonate reservoirs by petrophysical-based methods
Karbonat rezervuarlarında petrofiziksel yöntemleri kullanarak akış birimlerinin belirlenmesi
- Tez No: 166878
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbonat rezervuar karakterizasyonu, akış birimi, Derdere Formasyonu, petrofizik, jeoistatistik, geçirgenlik tahmini. vıı, Carbonate reservoir characterization, flow unit, Derdere Formation, petrophysics, geostatistics, permeability prediction
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
öz KARBONAT REZERVUARLARINDA PETROFİZİKSEL YÖNTEMLERİ KULLANARAK AKIŞ BİRİMLERİNİN BELİRLENMESİ Yıldırım Akbaş, Ceylan Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. A. Suat Bağcı Ağustos 2005, 146 sayfa Karbonat rezervuarlarının karakterizasyonu, rezervuar zonlarının belirlenmesinde pratik bir yöntemdir. Bu çalışma, Güneydoğu Anadolu'daki en üretken karbonat rezervuarlarından biri olan Derdere Formasyonu'nun, Y sahası içinde akış birimlerinin belirlenmesi amacıyla, kuyu loğları ve karot tapa verilerinin kullanılmasına yönelik petrofiziksel yöntemlere dayanmaktadır. Derdere Formasyonu, kireçtaşı ve dolomitlerden oluşmaktadır. 5 kuyudan alınan kuyu loğları, rezervuar karakterizasyonu için başlangıç noktasıdır. Loğlardan elde edilen genel jeolojik yapı, formasyon içinde farklılıklara işaret etmektedir. 4 ayrı kuyudan alınan 58 adet karot tapa verisi, formasyonun petrofiziksel yapısını daha iyi anlayabilmek için kullanılmıştır. Petrofiziksel parametreleri ilişkilendiren grafikler ve sıklık histogramları farklı rezervuar eğilimlerinin varlığını göstermektedir. Bu farklılıklar Winland gözeneklilik- geçirgenlik kümeleme grafiklerinde, farklı akış karakteristiklerinden sorumlu olan, farklı gözenek boyu dağılımlarının gruplanmasıyla da temsil edilmiştir. Karot tapa gözenekliliği ve hava geçirgenliği yüksek regresyon katsayısı vermiş olmasına rağmen, gözenek boylarındaki ve rezervuar işlem hızlarındaki ayırımlar dolayısıyla, Derdere Formasyonu farklı birimler bakımından incelenmelidir. Her bir birimin incelenmesi için doğrusal regresyon ve çoklu regresyon analizleri kullanılmıştır. Sonuçlar, STATGRAPH Version Plus 5.1 istatiksel paket programı kullanılarak ifade edilmiştir. vıGeçirgenlik modelleri yapılmış, ve karot alınmamış kısımlarda geçerli tahminlerin yapılması için regresyon katsayıları karşılaştırmıştır. Bu çalışma sonucunda, Derdere Formasyonu içinde kuyu loğları verisi ve karot tapa analizleri kulanılarak, jeoistatiksel yöntemler yardımıyla 4 ayrı birim belirlenmiştir. Her bir birim için tahmin edilen geçirgenlik değerleri, hesaplanmış olan değerlerle geçerli korelasyonlar göstermiştir. Elde edilen metotlarla yüksek güvenilirliğe sahip gelecek tahminleri yapılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF FLOW UNITS FOR CARBONATE RESERVOIRS BY PETROPHYSICAL - BASED METHOD Yıldırım Akbaş, Ceylan M.Sc, Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor : Prof. Dr. A. Suat Bağcı August 2005, 146 pages Characterization of carbonate reservoirs by flow units is a practical way of reservoir zonation. This study represents a petrophysical-based method that uses well loggings and core plug data to delineate flow units within the most productive carbonate reservoir of Derdere Formation in Y field, Southeast Turkey. Derdere Formation is composed of limestones and dolomites. Logs from the 5 wells are the starting point for the reservoir characterization. The general geologic framework obtained from the logs point out for discriminations within the formation. 58 representative core plug data from 4 different wells are utilized to better understand the petrophysical framework of the formation. The plots correlating petrophysical parameters and the frequency histograms suggest the presence of distinctive reservoir trends. These discriminations are also represented in Winland porosity-permeability crossplots resulted in clusters for different port-sizes that are responsible for different flow characteristics. Although the correlation between core plug porosity and air permeability yields a good correlation coefficient, the formation has to be studied within units due to differences in port-sizes and reservoir process speed. Linear regression and multiple regression analyses are used for the study of each unit. The results are performed using STATGRAPH Version Plus 5.1 statistical software. The permeability models are constructed and their reliabilities are compared by the regression coefficients for predictions in un-cored sections. IVAs a result of this study, 4 different units are determined in the Derdere Formation by using well logging data, and core plug analyses with the help of geostatistical methods. The predicted permeabilities for each unit show good correlations with the calculated ones from core plugs. Highly reliable future estimations can be based on the derived methods.