Developing a geographic information system for the gallipoli campaign
Çanakkale savaşları için bir coğrafi bilgi sistemi geliştirilmesi
  1. Tez No: 166879
  2. Yazar: AYHAN SAĞLAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM DÜZGÜN, DOÇ. DR. NURÜNNİSA USUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale Savaşları, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Şehit Bilgi Sistemi, Askeri coğrafya vii, The Gallipoli Campaign, Geographic Information Systems (GIS), Martyr Information System, Military geography
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Öz ÇANAKKALE SAVAŞLARI İÇİN BİR COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ SAĞLAM, Ayhan Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri E.A.B.D. Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Şebnem DÜZGÜN Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nurünnisa USUL Nisan 2005, 121 sayfa Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), mekan bilgisi içeren çeşitli alanlardaki farklı problemlerin çözümü için kullanılan çok güçlü bir tekniktir. CBS savaşların ve çarpışmaların değerlendirilmesi için de kullanılabilir. Günümüzün modem orduları CBS'yi stratejik noktaların belirlenmesi ve saldın ve savunma planı yapmak gibi farklı amaçlar için etkili bir şekilde kullanmaktadır. Bunun yanında CBS geçmiş savaşlar için de kullanılabilir ve tarihsel CBS bu tür uygulamaları içermektedir. Bu çalışmada, Çanakkale Savaşları'nın değerlendirilmesi için CBS kullanılmıştır. Bu savaşlar Şubat 1915'de başlamış ve 9 Ocak 1916'da İtilaf kuvvetleri Gelibolu Yarımadasından ayrılana kadar sürmüştür. Bu çalışma iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda, seçilen savaşlar için değişik CBS fonksiyonlarıyla analizler yapılmıştır. Deniz Savaşı, Arıburnu Çıkarması, 2. Kirte ve Conkbayırı Savaşları seçilmiştir. Bu savaşların seçilmesinin nedeni onlar hakkında çok sayıda grafik ve öznitelik vıbilgisinin bulunmasıdır. İkinci bölümde şehitler ve mekanlar arasındaki ilişki çalışılmıştır. Şehit sayısının dağılımı, geldikleri il, ilçe, rütbe, ölüm yeri, yaş gibi farklı kriterler için belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPING A GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM FOR THE GALLIPOLI CAMPAIGN Sağlam, Ayhan M.Sc, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Şebnem DÜZGÜN Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nurünnisa USUL April 2005, 121 pages Geographical Information System (GIS) is a very powerful technique which is used in solving different problems in various fields dealing with spatial information. It can also be used for analyzing wars and campaign. Today's modern armies use GIS effectively for different purposes such as determining strategic points and planning attack and defense. GIS can also be used for past wars, and historical GIS includes these kinds of applications. In this study, GIS have been used for analyzing Gallipoli Campaign in the First World War. This campaign started in February on 1915 and Allied troops left the Gallipoli Peninsula on 9th January 1916. Gallipoli Campaign have very important role In Turkish and World history. This study includes two different parts about Gallipoli Campaign, in the first part, selected battles of the campaign are analyzed with different GIS functions. Selected battles are Naval, Anburnu, Conkbayin, and 2nd Kirte Battles, and they are selected IVbased on the availability of graphic and attribute data. In the second part, relationship between martyrs and locations are studied. Distributions of the number of soldiers for different criteria, such as province, district, soldier rank, death location and age are shown on maps and pie charts.