Adaptation of turbulence models to a navier-stokes solver
Tedirginlik modellerinin bir navier-stokes çözücüsüne uyarlanması
  1. Tez No: 166888
  2. Yazar: EMRE GÜRDAMAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HALUK AKSEL, DR. ALİ RUHŞEN ÇETE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedirginlik, Tedirginlik Modellemesi, Iki-Denklemli Tedirginlik Modelleri vii, Turbulence, Turbulence Modeling, Two-Equation Turbulence Models
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Öz TEDİRGİNLİK MODELLERİNİN İKİ BOYUTLU BİR NAVİER-STOKES ÇÖZÜCÜSÜNE UYARLANMASI GÜRDAMAR, Emre Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Mehmet Haluk AKSEL Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Ali Ruhşen ÇETE Eylül 2005, 151 sayfa Bu tez çeşitli iki-denklemli tedirginlik modellerinin, sonlu farklar, iki ve üç boyutlu Navier-Stokes çözücüsüne eklenmesini sunmaktadır. Tedirginlik modellerinin teorileri ve bu teorilerin tarihsel gelişimi özetle incelenmiştir. Farklı bağıntılar, sabitler ve sınır şartları içeren, iki denklemli tanımlanmış k- üj ve k-e bazlı tedirginlik modelleri seçilmiş ve temel çözücüye eklenmiştir. Modellerin eklendiği Navier-Stokes çözücünün temel denklemleri ve çıktıları sunulmuş kısaca açıklanmıştır. Tedirginlik modellerinin uygulanmasındaki kullanılan sayısal çalışma, birimsizleştirme, genel kordinat sistemine dönüştürme, nümerik şema, ayrıklaştırma, sınır ve ilk şartlar ve sınırlandırmalar olarak adımlar halinde verilmiştir. Bu adımlar detaylı olarak, ve her adımda yapılan çalışmalar gösterilerek incelenmiş ve sunulmuştur. Çeşitli deneme problemleri yapılmış ve deneysel veri ile doğrulanmıştır. Düz levha üzerinde akış, serbest akış ve silindir ve kanat kesiti üzerinden akışlar viiçin çözümler gösterilmiştir. Kanat kesit doğrulama denemeleri detaylıca incelenmiştir. Üç boyutlu uygulamalar için örnek olarak bir kanat seçilmiş ve basınç dağılımları deneysel veri ile karşılaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ADAPTATION OF TURBULENCE MODELS TO A NAVIER-STOKES SOLVER GÜRDAMAR, Emre M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Mehmet Haluk AKSEL Co-Supervisor: Dr. Ali Ruhşen ÇETE September 2005, 151 pages This thesis presents the implementation of several two-equation turbulence models into a finite difference, two- and three-dimensional Navier-Stokes Solver. Theories of turbulence modeling and the historical development of these theories are briefly investigated. Turbulence models that are defined by two partial differential equations, based on k-ui and k-e models, having different correlations, constants and boundary conditions are selected to be adapted into the base solver. The basic equations regarding the base Navier-Stokes solver to which the turbulence models are implemented presented by briefly explaining the outputs obtained from the solver. Numerical work regarding the implementation of turbulence models into the base solver is given in steps of non-dimensionalization, transformation of equations into generalized coordinate system, numerical scheme, discretization, boundary and initial conditions and limitations. These sections ivof implementation are investigated and presented in detail with providing every steps of work accomplished. Certain trial problems are solved and outputs are compared with experimental data. Solutions for fluid flow over flat plate, in free shear, over cylinder and airfoil are demonstrated. Airfoil validation test cases are analyzed in detail. For three dimensional applications, computation of flow over a wing is accomplished and pressure distributions from certain sections are compared with experimental data.