Conceptual cost estimating of urban railway system projects
Kentsel raylı sistem projelerinin detaylı mühendislik öncesi maliyetlerinin tahmin edilmesi
  1. Tez No: 166889
  2. Yazar: MEHMET BAHADIR ÖNTEPELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RİFAT SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Detaylı Mühendislik Öncesi Maliyet Tahmini, Regresyon Analizi, Kentsel Raylı Sistemler, Maliyet Modellemesi. vı, Conceptual Cost Estimation, Regression Analysis, Urban Railway Systems, Cost Modeling. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Öz KENTSEL RAYLI SİSTEM PROJELERİNİN DETAYLI MÜHENDİSLİK ÖNCESİ MALİYETLERİNİN TAHMİN EDİLMESİ ÖNTEPELİ, Mehmet Bahadır Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Rıfat SÖNMEZ Haziran 2005, 81 sayfa Detaylı mühendislik öncesi maliyet tahminleri, projenin erken dönemlerinde çok kısıtlı dizayn bilgisinin mevcut olması ve proje kapsamının henüz son halini almamış olması sebebiyle söz konusu proje için başlangıç kararlarının alınmasında önemli rol oynamaktadır. Projenin bu dönemlerinde projenin fizibilitesinin saptanması, birkaç alternatif projenin finansal değerlendirilmesinin yapılması veya ön bütçenin oluşturulması gibi birçok sebepten dolayı işveren, müteahhit, tasarımcı veya finansman sağlayıcı kuruluş tarafından maliyet tahminlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Detaylı mühendislik öncesi maliyet tahminlerinin kesin olması beklenmemektedir, çünkü projenin dizayn öncesi dönemlerinde proje kapsamı son şeklini almamıştır ve bu dönemlerde çok kısıtlı dizayn bilgileri mevcuttur. Bununla birlikte mevcut bilgilerin ışığında çabuk, pahalı olmayan ve kabul edilebilir bir maliyet tahminine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma kapsamında Türkiye'de yer alan projelerin verileri kullanılarak kentsel raylı sistemler için detaylı mühendislik öncesi maliyet tahmini modellerigeliştirilecektir. Bu modellerin doğruluğu ve çalışmanın avantaj lan ayrıca ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONCEPTUAL COST ESTIMATING OF URBAN RAILWAY SYSTEM PROJECTS ÖNTEPELİ, Mehmet Bahadır M.S. Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Rifat SÖNMEZ June 2005, 81 pages Conceptual cost estimates play a crucial role on initial project decisions although scope is not finalized and very limited design information is available during early project stages. At these stages, cost estimates are needed by the owner, contractor, designer or the lending organization for several purposes including; determination of feasibility of a project, financial evaluation of a number of alternative projects or establishment of an initial budget. Conceptual cost estimates are not expected to be precise, since project scope is not finalized and very limited design information is available during the pre-design stages of a project. However; a quick, inexpensive and reasonably accurate estimate is needed based on the available information. In this study, conceptual cost estimating models will be developed for urban railway systems using data of projects from Turkey. The accuracy of the models and advantages of the study will be discussed.