Acceleration of direct volume rendering with texture slabs on programmable graphics hardware
Hacim data grafik sunumunu doku dilimleri kullanarak programlanabilir grafik işlemcide hızlandırmak
- Tez No: 166912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET COŞAR, DOÇ. DR. VEYSİ İŞLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Hacim görüntüleme, grafik işlemci programlama, boşluk atlama yöntemi ile hızlandırma, Direct volume rendering, graphics hardware, empty space skipping
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez çalışması ışın tabanlı hacim grafik sunum metodlarını doku dilimleri kullanarak programlanabilir grafik işlemcilerde hızlandırmaya yönelik yeni bir yaklaşım önermektedir. Yöntem, boş alanları atlama ve erken ışın sonlandırma tekniklerini ana işlemci tarafında ön işlemeye gerek duymadan uygular. Hızlandırma yapılan grafik işlemci tarafında derinlik belleğini verimli bir şekilde kullanarak oluşturulurlar. Önerilen çalışmada, ince doku dilimleri bir araya getirilerek kaim doku dilimleri oluşturulur. Bu kaim dilimlerin önden arkaya çizdirilmesi ile hacim görüntüsü elde edilir. Dilimlerden siluet haritaları oluşturulur ve bu haritalar piksel düzeyinde boş alan atlama ve erken ışın sonlandırma işleminde kullanılırlar. Dilim siluet haritaları dilimlerin geçirgenlik özelliğinden faydalanılarak oluşturulurlar ve derinlik ara belleğinde tutulurlar. Siluet haritaları yalnızca hacimdeki boş alanları videğil, aynı zamanda erken biten ışınların bilgisini saklamakta da kullanılırlar. Yöntem, ışın izleme sürelerini hızlandırmak için donanım destekli z-gizleme metodunu siluet haritalarından faydalanarak kullanır. Hızlandırma yapılarını oluşturma maliyeti toplam görüntü oluşturma zamanına oranla oldukça düşüktür.
Özet (Çeviri)
This thesis proposes an efficient method to accelerate ray based volume rendering with texture slabs using programmable graphics hardware. In this method, empty space skipping and early ray termination are utilized without performing any preprocessing on CPU side. The acceleration structure is created on the fly by making use of depth buffer efficiently on Graphics Processing Unit (GPU) side. In the proposed method, texture slices are grouped together to form a texture slab. Rendering all the slabs from front to back viewing order in multiple rendering passes generates the resulting volume image. Slab silhouette maps (SSM) are created to identify and skip empty spaces along the ray direction at pixel level. These maps are created from the alpha component of the slab and stored in the depth buffer. In addition to the empty region information, SSM also contains information about the terminated rays. The method relies on hardware z-occlusion culling that is realized by means of SSMs to accelerate ray traversals. The cost of generating this acceleration data structure is very small compared to the total rendering time.