Dimensions of user satisfaction for different product groups
Farklı ürün gruplarında kullanıcı tatmini boyutları
  1. Tez No: 166921
  2. Yazar: ERDEM DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ERBUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanıcı Memnuniyeti, Memnuniyet Modelleri, Ürün Grupları. vıı, User Satisfaction, Models of Satisfaction, Product Groups
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
oz FARKLI ÜRÜN GRUPLARINDA KULLANICI TATMİNİ BOYUTLARI Demir, Erdem Yüksek Lisans, Endüstriyel Tasarım Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Çiğdem Erbuğ Nisan 2005, 159 sayfa Kullanıcı memnuniyeti bilgisi endüstriyel tasarım süreçlerini destekleyici bir zemin oluşturur. Kullanıcı memnuniyetini ölçmek için uygulamada bir çok yöntem kullanılır. Bu ölçümler tasarımı şekillendirmede yardımcı olduğu gibi, tasarım sürecinin son ürününün geçerlenmesinde de büyük yarar sağlar. Tasarımı şekillendirmede ve geçerlemedeki önemi dolayısıyla tüketim ürünleriyle ilgili kullanıcı memnuniyetini doğru bir şekilde tanımlamak ve ölçmek esastır. Literatürdeki geçmiş çalışmalar tüketim ürünleriyle ilgili kullanıcı memnuniyetini açıklığa kavuşturmakta yetersiz kalırlar. Bu da duyarlı ölçüm yöntemlerinin geliştirilmesi önünde önemli engellerden biridir. Bu çalışma temelde tüketim ürünleriyle ilgili kullanıcı memnuniyetinin ürün bazlı boyutlarını belirlemeyi amaçlar. Çalışmada öncelikli olarak memnuniyet süreçlerini açıklamak üzere memnuniyetin psikolojik altyapısına ve tüketici memnuniyeti modellerine değinilir. Daha sonra kullanıcı memnuniyetini etkileyebilecek ürün özelliklerini tanımlamak amacıyla ürün tasarımı ve ergonomi alanlarına odaklanılmıştır. Literatür taraması sonucunda ürün bazlı memnuniyet boyutları fonksiyonellik, kullanılabilirlik, ürün estetiği, and etkileşimdeki duygusal boyut olarak belirlenmiştir. Çalışmanın temel hipotezi farklı ürün gruplarında öne çıkan memnuniyet boyutlarının farklı olacağıdır. Bu hipotezi sorgulamak için yürütülen alan çalışmasında on ürün grubunda ürün bazlı memnuniyet boyutlarının öneminin nasıl vıdeğiştiği yan yapılandırılmış görüşme yöntemiyle araştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda değişik ürün gruplarında değişik boyutların öne çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIMENSIONS OF USER SATISFACTION FOR DIFFERENT PRODUCT GROUPS Demir, Erdem M.S., Industrial Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çiğdem Erbuğ April 2005, 159 pages User satisfaction information provides a supporting base for the industrial design processes. Satisfaction is measured via several methods in the industrial design practice. These measurements are not only helpful to direct the design, i.e. formative purposes, but they are also very beneficial to validate the final output of the design process, i.e. summative purposes. Due to its prominent role for shaping and validating the design, it is essential to define and measure satisfaction with household consumer products properly. However, the literature lacks a clear definition of the concept in the context of household consumer products. This remains to be the main obstacle on the way to propose sensitive measurement techniques. This study mainly aims to clarify user satisfaction with consumer products by identifying its product-related dimensions. Firstly, the psychological background of satisfaction and the models of consumer satisfaction are reviewed to explain the processes underlying satisfaction response. Afterwards, the focus is shifted to the product design and ergonomics domains to come up with the aspects of products that influence user satisfaction. The literature survey provided product-related dimensions such as functionality, usability, product aesthetics, and emotional aspects of the interaction. The main hypothesis of the study is that the importance of these dimensions for the overall satisfaction response varies in different product groups. In the field study that is conducted in order to question the validity of this hypothesis, the IVimportance of different product related dimensions for user satisfaction in ten different product groups is investigated via semi-structured interviews. The study revealed different prevailing dimensions for different product groups.