The contribution of user-centered design to consumer packages
Kullanıcı odaklı tasarım yaklaşımının tüketici ambalajlarına katkısı
  1. Tez No: 166922
  2. Yazar: BURÇİN KESERCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ERBUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yiyecek ve içecek ambalajlan, ambalaj tasarımı, kullanıcı odaklı tasarım, ambalajların kullanılabilirliği, ambalaj kullanımında güvenlik, Food and beverage packages, package design, user-centered design, package usability, package safety
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Kullanıcıların ambalajların kullanılabilirliği ve ambalaj kullanımında güvenlik ile ilgili sorunlardan kaynaklanan pek çok şikayeti var. Bu çalışmada, yaşanan bu sorunların kullanıcı memnuniyetine ve dolayısı ile rakip firmalara karşı avantaj sağlamaya engel oluşturduğu savunuldu. Bu doğrultuda, bahsedilen kullanılabilirlik ve güvenlik sorunlarının incelenmesi amacı ile yiyecek ve içecek ambalajlarının temel alındığı bir alan çalışması yapıldı. Çalışma, kullanıcıların ambalajlar ile etkileşim içinde olduğu, ambalajların yaşam evrelerini temel aldı. Yapılan alan çalışması; kullanıcıların güvenlik, anlaşılırlık, okunaklılık, görünürlük, saklanabilirlik, açılabilirlik, tekrar kapatılabilirlik, faydalılık ve beğenilirlik unsurları ile ilgili çok fazla sorun yaşadığım gösterdi. Bu unsurların ambalaj geliştiricileri ve tasarımcıları tarafından dikkate alınması gerektiği sonucuna varıldı. Alan çalışması ayrıca, var olan bu sorunların tasarım sürecindeki bazı yetersizliklerden kaynaklandığına işaret etti. Bu yetersizlikler temel olarak ambalajların kullanım durumunun ve kullanılabilirlik gereksinimlerinin belirlenmemesi ve ambalajın asıl kullanıcılarının tasarım sürecine aktif olarak dahil edilmemesi ile ilgili idi. vıBu çalışmada, ambalaj tasannu sürecinde yaşanan sorunların sistemli bir şekilde aşılabilmesi, kullanılabilik ve kullanımında güvenliğin sağlanabilmesi için kullanıcı odaklı ambalaj tasarımı sürecinin gerekli olduğu savunuldu. Ayrıca, yazın ve alan çalışmasından elde edilen bilgileri temel alarak kullanıcı odaklı ambalaj tasarımı süreci aktivitelerinin kontrolü ve tasarım değerlendirme çalışmalarına yardımcı olması amacı ile kontrol listeleri hazırlandı. Son olarak ise kullanıcı odaklı ambalaj tasarımı sürecinde kullanılmak üzere bir dizi metod tavsiye edildi.
Özet (Çeviri)
End-users often complain about usability and safety problems in consumer packages. This study shows that these issues are an obstacle to the achievement of user satisfaction and to gain a competitive advantage in the market. To this end, a case study on food and beverage packages was done in order to identify and analyze these usability and safety problems based on the lifetime phases of packages in which end-users are involved. The study revealed that safety, clarity, legibility, visibility, storability, openability, re-closability, usefulness, and pleasantness are key areas where problems are widespread and should be considered by package developers and designers. The study also indicated that the problems occurred during use result from insufficiencies in current package design processes. These insufficiencies occur basically in the specification of the context of package use, identification of usability requirements, and the active involvement of the actual users in the package design processes. This study also highlights the need for a user-centered approach to package design in order to overcome the insufficiencies in current package design processes in a ivstructured way and thus to achieve usable and safe packages. In addition, based on the literature and case study findings, checklists for user-centered package design process activities and for the design and evaluation of the packages are included. Moreover, a set of methods to be used during user-centered package design process is recommended.