Analyzing cost structure in logistics sector: A system dynamics approach
Lojistik sektöründe maliyet yapısının sistem dinamiği yaklaşımıyla analizi
  1. Tez No: 166933
  2. Yazar: AYŞEGÜL KUZUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sistem Dinamiği, Lojistik Sistemleri, Karar Destek Sistemleri, Alüminyum Sektörü. vıı, System Dynamics, Logistics Systems, Decision Support Systems, Aluminum Industry
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
öz LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE MALİYET YAPISININ SİSTEM DİNAMİĞİ YAKLAŞIMIYLA ANALİZİ KUZUCU, Ayşegül Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erol SAYIN Aralık 2005, 143 sayfa Günümüz koşullarında bireylerin içinde bulundukları sistemler değişkenlerinin karmaşık etkileşim içinde bulunduğu, sürekli değişen bir yapı kazanmıştır. Bu tür sistemlere örnek teşkil eden lojistik sistemleri, artan müşteri istekleri ve artan rekabetle, sürekli değişen bir ortamda sınırlı kaynaklar çerçevesinde daha hızlı ve etkili yönetim kararları almayı gerektirmektedir. Bu durum dinamik bir analiz ihtiyacını doğurmuştur. Bu çalışmada sistem dinamiği yaklaşımının lojistik sistemleri ve lojistik sistem maliyeti gibi kompleks ve dinamik sistemlerin analizinde kullanılabileceği vıgösterilmiştir, ilk aşamada teoriye dayalı, kullanıcı arayüzlü bir model geliştirilmiş. Sonraki aşamada, model üzerinde öngörülen değişiklikler yapılarak alüminyum endüstrisinde faaliyet göstermekte olan bir işletmeye uygulanabilir kılınarak ve işletmenin yeni yatırım kararıyla ilgili senaryo analiz edilmiştir. Simülasyon çalışmalarında Stella 6.0.1 yazılımı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYZING COST STRUCTURE IN LOGISTICS SECTOR: A SYSTEM DYNAMICS APPROACH KUZUCU, Ayşegül M.S. Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erol SAYIN December 2005, 143 pages In today's conditions, systems that surround individuals have evolved in structure such that, nature of variable interactions are much more complex and changing continuously. Logistics systems, which constitute an example for such systems, have also necessitated fast management and decision-making in a fast paced environment, under limited sources with the additional effect of increasing customer requirements and competition. These conditions require a dynamic analysis. In this study, system dynamics approach was shown to be a competent alternative to IVanalyze complex and dynamic systems like logistics systems and its cost structure studied. A theoretical logistics model with a user interface is presented. Then the developed model implemented in an organization operating in aluminum industry by making the required modifications. A scenario analysis regarding a new investment decision studied. All analysis and modeling studies were carried out in Stella 6.0.1.