Benefit-cost analysis for retrofitting of selected residential buildings in İstanbul
İstanbul'da seçilen binaların güçlendirilmesi amacıyla fayda-maliyet analizi yapılması
- Tez No: 166934
- Danışmanlar: DR. ENGİN ERANT, Y.DOÇ.DR. METİN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: fayda maliyet analizi, yaşam döngüsü maliyet analizi, sismik güçlendirme, konutlar, benefit cost analysis, life cycle cost analysis, seismic retrofitting, residential buildings. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZ İSTANBUL'DA SEÇİLEN BİNALARIN GÜÇLENDİRİLMESİ AMACIYLA FAYDA-MALİYET ANALİZİ YAPILMASI ERDURMUŞ, Salih Buğra Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Dr. Engin ERANT Yardımcı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Metin ARKAN Kasım 2005, 106 sayfa Binalarda risk ve zarar azaltma yöntemi olarak uygulanan sismik güçlendirme seçeneğinin değerlendirilmesi amacıyla Fayda-Maliyet analizi sık kullanılan bir metottur. Bu Fayda-Maliyet Analiz çalışmasında olası depremlerin yıllık gerçekleşme olasılığım dikkate alarak fayda ve maliyetlere odaklanan yaklaşımlardan öte güçlendirmeden hemen sonra veya bir süre sonra depremin olabileceğini varsayan durumlar dikkate alınmaktadır. Analizde koşullu ihtimaller göz önünde bulundurulacak ve depremin zarar azaltma önlemleri alındıktan sonra farklı zamanlarda gerçekleşeceği varsayılacaktır (5, 10, 20 yıl vb.). Bu periyotlar boyunca fayda ve maliyet oranlan izlenecektir. Ayrıca bu analiz sırasında depremin iş kaybı, sosyal etkileri gibi dolaylı sonuçlan da göz önünde bulundurulacaktır. Son aşama olarak ise, insanların ve kamu kuruluşlarının insanların yaşadığı binaların zarar görme ihtimallerini düşürmeleri için depreme karşı gerekli tedbirleri almalarım teşvik etmek amacıyla ikna edici mali sonuçların depremin direk ve dolaylı etkilerinin fayda ve maliyet açısından dikkate alınarak ortaya konulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BENEFIT-COST ANALYSIS FOR RETROFITTING OF SELECTED RESIDENTIAL BUILDINGS IN ISTANBUL ERDURMUŞ, Salih Buğra M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor : InstDr. Engin ERANT Co-Supervisor : AsstProf. Dr. Metin ARIKAN November 2005, 106 pages During the evaluation of the seismic retrofitting option for risk reduction/mitigation measures to be applied over buildings, Benefit Cost Analysis is an often-used method. During this study of Benefit Cost Analysis, the condition that the earthquake can happen just after or sometime after retrofitting will be taken into consideration rather than some approaches that focus on the benefits and costs regarding the annual probability of the occurrence for possible earthquakes. The analysis will use conditional probability such that the earthquake will be assumed to occur at different periods of time (5, 10, 20 years etc.) after the mitigation measures are taken so that benefit-cost ratios and net social benefits can be observed over time using the results at these periods. Also during this study the indirect effects of earthquake such as business disruption, social disturbance will also be taken into consideration. As a final step, it is aimed to conclude with convincing financial results regarding the direct and indirect effects of the earthquake in terms of benefits and costs to encourage people and the public officials to reduce the potential vulnerability of the housing units people live by taking the necessary precautions against the earthquake.