Analysis of an inventory system with advance demand information and spply uncertainty
Ön talep bilgisi ve rassal tedarik miktarı altında bir envanter sisteminin incelenmesi
  1. Tez No: 166935
  2. Yazar: EMEL ARIKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALDUN SÜRAL, PROF. DR. REFİK GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Envanter, Ön Talep Bilgisi, Rassal Tedarik, Dinamik Programlama, Inventory, Advance Demand Information, Supply Uncertainty, Dynamic Programming IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZ ÖN TALEP BİLGİSİ VE RASSAL TEDARİK MİKTARI ALTINDA BİR ENVANTER SİSTEMİNİN İNCELENMESİ Arıkan, Emel Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Haldun Süral Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Refik Güllü Aralık 2005, 72 sayfa Bu çalışmada dönemsel olarak gözden geçirilen, kapasite kısıtlı bir envanter sistemi ön talep bilgisi ve rassal tedarik miktarı altında incelenmektedir. Envanter masraflarını en aza indiren ısmarlama kuralını bulmak amacıyla bir stokastik dinamik programlama modeli kullanılmıştır. Üç değişik tedarik süreci ele alınmıştır. Model ya hep ya hiç tipi tedarik süreci altında ve kısmi tedarik miktarına izin verildiği durumda incelendiğinde en iyi ısmarlama kuralının baz- stok kuralı olduğu ispatlanmış ve sistem parametrelerinin etkilerini görmek için sayısal örnekler verilmiştir. Tedarik miktarının ikiterimli dağılım altında incelenmesi durumunda baz-stok politikasının en iyi kural olmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF AN INVENTORY SYSTEM WITH ADVANCE DEMAND INFORMATION AND SUPPLY UNCERTAINTY Arıkan, Emel M.Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Haldun Sural Co-Supervisor: Prof. Dr. Refik Güllü December 2005, 72 pages In this study we address a periodic review capacitated inventory system with supply uncertainty where advance demand information is available. A stochastic dynamic programming formulation is applied with the objective of minimizing the expected inventory related costs over a finite horizon. Three different supply processes are assumed. Under the all-or-nothing type supply process and partially available supply process, the structure of optimal policy is proved to be a base stock policy and numerical examples are given to demonstrate the effects of system parameters. Under Binomially distributed supply process it is shown that a simple base stock policy is not optimal.