Hands-on building practices in architectural education: METU summer construction practices
Mimarlık eğitiminde uygulamalı bina pratiği: ODTÜ yaz yapı stajları
- Tez No: 166941
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERİN GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: mimarlık eğitimi, uygulamalı yapı pratiği, ODTÜ yaz yapı stajları, yaparak/inşa ederek öğrenme, faaliyet esnasında kazanılan bilgi vn, architectural education, hands-on building practice, METU Summer Construction Practice, learning by doing/building, knowledge acquired in action
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz MİMARLIK EĞİTİMİNDE UYGULAMALI BİNA PRATİĞİ: ODTÜ YAZ YAPI STAJLARI Turgay, Özce Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Berin F.Gür Aralık 2005, 91 Sayfa Bu tez, Türkiye'nin kırsal alanlarında 1958 yılından günümüze kadar gerçekleşmiş ODTÜ Yaz Yapı Stajlarım (ARCH 190) inceleyerek uygulamalı bina pratiğinin mimarlık eğitimindeki yerini araştırmaktadır. Yaz yapı stajları, öğrencinin bire bir inşa ederek ve uygulama yaparak mimarlık bilgisini edindiği bir eğitim aracıdır. ODTÜ yaz yapı stajları, yapı stajlarının amacım, içeriğini, pedagojik stratejilerini ve öğrenme yöntemlerini anlamak üzere,“ne öğrenildi”ve“nasıl öğretildi”sorulan sorularak çalışılmaktadır. Yaz yapı stajlarının ana amacı bir binanın nasıl inşa edildiğini ve mimarlık yapmanın yollarını öğrenmektir. Yaz yapı stajlarının temel öğrenme yöntemleri şu şekilde belirlenmiştir: yaparak öğrenme, birlikte çalışarak öğrenme, öğrenci esaslı aktif ve görev yönlendirmeli öğrenme, tasarım ve inşa etme süreçlerinin bütünleşmesi, bağlamdan öğrenme. Bu çalışmada bire bir inşa ederek öğrenmenin tasarım stüdyolarmdaki öğrenimin tamamlayıcısı olduğu ve tasarım eğitiminin bir parçası olması gerektiği vurgulanmaktadır. Yaparak öğrenme tasarım eğitimini destekleyen üretici bir süreçtir. Öğrencilerden, gerçek ölçekte ve arazide bir binayı inşa ederken, bilgiyi elde etmeleri ve üretmeleri beklenmektedir. Bu tez, uygulamalı inşa pratiğinin, doğrudan bilgi ve komut verilerek kazanılan mimarlık yapma bilgi ve becerisinden daha fazlasını içermesi gerektiğini savunmaktadır. Öğrenme süreci, bilgi-beceri- vifaaliyet gösterme doğrusal ilişki sürecinden daha çok eşzamanlı var olan ve karşılıklı ilişki içinde olan düşünme-yapma-beceri-bilgi üretme şeklinde olmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HANDS-ON BUILDING PRACTICES IN ARCHITECTURAL EDUCATION: METU SUMMER CONSTRUCTION PRACTICES Turgay, Özce M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. Berin F.Gür December 2005, 91 Pages This thesis explores the position of hands-on building practices in architectural education by focusing on METU Summer Construction Practices (ARCH190), which has been conducted in the rural sites of Turkey since 1958. It is believed that the summer construction practice is a tool of education to acquire knowledge of architecture by building 1-to-l scale constructions. METU Summer Construction Practices are examined by asking the questions of“what is learned”and“how is learned”in order to understand both the content and objectives and also the pedagogic strategies, learning methods of the summer construction practices. The main purpose of summer construction practices is learning how to build and ways of making architecture. The basic learning methods of METU summer construction practices are determined as learning by doing, learning with collaborative working, task-oriented and student-based active learning, integrating the tasks of designing-building, and learning from working with and for the context. This study emphasizes that learning by building 1-to-l scale constructions are complementary of learning in design studios, and it should become an integral part of the whole learning, process in the design education. Hands-on building practice is a productive process that supports the design education. Students are expected to derive and produce knowledge by building full-scale constructions in ivthe real site. The thesis argues for the fact that hands-on building practice is to be more than the obtaining of knowledge and skill of making architecture only by instructions. Learning process is to be based on the simultaneous involvement of thinking-doing (taking action)-skill-production of knowledge rather than a linear process of knowledge-skill-taking action.