Database development for diamond core dirilling bit selection using field data
Saha verisi yardımıyla elmaslı karot sondaj matkabı seçiminde veritabanı geliştirilmesi
- Tez No: 166945
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA VERŞAN KÖK, DOÇ. DR. SERHAT AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sondaj matkabı, optimum, veritabanı, bilgisayar programı, Drilling bit, optimization, database, computer program. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
oz SAHA VERİSİ YARDIMIYLA ELMASLI KAROT SONDAJ MATKABI SEÇİMİNDE VERİTABANI GELİŞTİRİLMESİ Güzeloğlu, Levent Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Serhat Akın Aralık 2005, 46 sayfa Sondaj mühendisliğinde en önemli konulardan biri optimum sondaj matkabı seçimidir. Optimum sondaj matkabı seçimi bir kuyunun bütçesinin hesaplanmasında yeralan anahtar faktörlerdendir. Optimum sondaj matkabı seçimi için yapılan hesaplamalarda karar verme sistemi olarak bilgisayarlar ciddi olarak kullanılır. Formasyon verileri bilgisayar programı yardımıyla seçim kriterlerine göre kolaylıkla işlenirler. Programlar bilgisayarlara hükmetmek için bir arayüz olmalarına rağmen bu karar verme mekanizmalarının diğer bir önemli tarafı da veritabanlarıdır. Veritabanlarında veriler saklanır ve kolaylıkla değiştirilebilir. Gerekli hesaplamaların çoğu veritabanı tarafından yapılır ve programların bu sonuçlara ulaşmaları sağlanır. Bu çalışmada verilerin saklanacağı bir veritabanı tasarlanmış, hesaplamaların yapılmasına aracılık edecek ve gerekli grafikleri çizmek için Excel dosyası oluşturacak bir bilgisayar programı yazılmıştır. Optimum sondaj matkabını belirlemede kesin bir yöntem olmasa da bu tasarımın matkap seçiminde yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DATABASE DEVELOPMENT FOR DIAMOND CORE DRILLING BIT SELECTION USING FIELD DATA Giizeloğlu, Levent M.Sc, Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serhat Akın December 2005, 46 pages Drilling bit optimization is one of the key concepts in drilling engineering. It is considered as one of the economical factors in an overall well budget. Computers are strictly used as decision-making systems in the optimization calculations. Formation parameters are easily processed according to drilling bit selection criteria by the help of computer programs. Although computer program is an interface by which user makes computer do some jobs, database is another important part of this decision-making systems. Data is stored and can be modified in the database. Also necessary calculations can be accomplished by database so that results of these calculations and data can be reached by the computer programs. In this study, a database, holding field data is designed and a computer program calculating necessary parameters and related excel file holding output are prepared. Although mostly lowest cost per foot is preferred and there isn't an absolute method for choosing optimum drill bit, this design can be helpful in selection period.