Evaluation of metal concentrations in groundwater nearby Soma coal-fired power plant
Soma Termik Santrali yakınında yeraltı sularındaki metal konsantrasyonlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 166948
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Metaller, yeraltı suyu, elektrik santrali, kül yığınları vıı, metals, power plant, ashpiles, groundwater. v
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
öz SOMA TERMiK SANTRALİ YAKININDA YERALTI SULARINDAKİ METAL KONSANTRASYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Giuma Şasi Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Semra G. Tuncel Aralık 2005, 95 Sayfa Bu çalışmada, Soma Termik Santrali çevresindeki yeraltı sularında metal kirliliği araştırılmıştır. Kömürün yakılması ile oluşan büyük miktardaki dip külü metallere kaynaklık etmekte ve bu metaller yeraltı sularına geçerek kirliliğe sebep olmaktadır. Santral çevresinde bulunan 40 kuyudan örnekler alınmış ve bu örneklerde 14 metalin (Na, Ca, K, Mg, Al, Ba, Fe, Zn, Cu, Pb, Cr, Cd, Ni ve V) tayini yapılmıştır. Polietilen şişelerde toplanan ve pH değeri ölçülen örnekler asitlendirilerek analiz için saklanmıştır. Elementlerin tayini için Alevli Atomik Absorbsiyon, Alevli Atomik Emisyon Spektrometresi, Grafit Fırınlı Atomik Absorbsiyon Spektrometresi ve Inductively Coupled Plasma-Atomik Emisyon Spektrometresi (FAAS, FAES, GFAAS ve ICP-AES) teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar WHO (Dünya viSağlık Örgütü) ve EC (Avrupa Birliği) yönergelerinde verilen sınır değerlerle karşılaştınlmıştır. Oniki kuyuda tespit edilen Fe konsantrasyonu, her iki yönergedeki değerden yüksektir. Beş kuyuda gözlenen Zn konsantrasyonu, EC yönergesinden yüksektir. Pb konsantrasyonu her iki yönergedeki sınırdan düşük olmasına rağmen 8 kuyuda gözlenen değerler, diğerlerine oranla daha yüksektir. însan kaynaklı diğer elementlerin konsantrasyonları yönergelerdeki değerlerden düşüktür, fakat birikme eğilimi olan bu metallerin konsantrasyonları zamanla sınır değerleri geçecektir. Zenginleşme faktörü hesaplamaları, kül yığınlarına yakın bölgelerde tespit edilen insan kaynaklı elementlerin konantrasyonlannın zenginleştiğini göstermiştir. Bu da söz konusu elementlerin kaynağının bu kül yığınları olduğunu kanıtlamaktadır. Elde edilen veri setine faktör analizi uygulanmış ve insan faaliyetlerinden oluşan elementlerin kaynağının termik santral ve kül yığınları olduğunu gösteren beş faktör tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF METAL CONCENTRATIONS IN GROUNDWATER NEARBY SOMA COAL FIRED POWER PLANT Giuma Sasi M.S., Department of Chmistry Supervisor: Prof. Dr. Semra G. Tuncel December 2005, 95 Pages In this work, metal pollution in groundwater near by Soma coal-fired power plant was invistigated. Coal combustion results in huge amounts of bottom ash from which metals can originate and migrate to groundwater and pollute it. Forty groundwater samples were collected from water wells in an area near by the power plant to determine 14 metals namely; Na, Ca, K, Mg, Al, Ba, Fe, Zn, Cu, Pb, Cr, Cd, Ni and V. Samples were collected in polyethylene bottles, the pH of the water was measured. Then, the samples were acidified and stored to be analyzed. FAAS, FAES, GFAAS and ICP-AES were used to determine the elements. The results were compared with the WHO, the Turkish and EC guidelines for drinking water quality. Fe concentrations in 12 wells were higher the three guidelines. Zn concentrations in 5 wells were higher than the EC guidelines, but not higher than the Turkish guidelines. Pb concentrations was less than all guilelines but it was relatively high in IV8 wells. The other anthropogenic elements were lower than ali guidelines but these metals tend to accumulate and they will exceed the guildlines overtime. Enrichment factor calculations showed that the anthropogenic elements were enriched in the regions close to the ash piles pointing out that the ash piles are the main source of these elements. Factor analysis was applied and four main factors of the determined metals were found indicating that the power plant and the ash piles are the main source for the anthropogenic elements.