Disconnected skeletons for shape recognition
Şekil tanıma için bağlantısız iskelet
  1. Tez No: 166962
  2. Yazar: ÇAĞRI ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL TARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Şekil betimleme, şekil tanıma, iskelet, Shape representation, shape recognition, skeletons. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
oz ŞEKİL TANIMA İÇİN BAĞLANTISIZ İSKELET Aslan, Çağrı Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sibel Tan v Mayıs 2005, 97 sayfa Bu çalışma şekil tanıma probleminin çözümü için bağlantısız simetri eksenlerine dayanan yeni bir şekil betimleme yöntemi sunmaktadır. Ana fikir yerel simetri eksenlerinin uzamsal düzenleşiminin şekil merkezli bir koordinat ekseninde tanımlanmasına dayanmaktadır. Betimlemeler ölçek ve yönelim farklarına, bakış açısındaki ufak değişikliklere ve eklemlemeye karşı değişimsizdir. Simetri noktalan düzey eğrileri kavislenmeye dayalı hareketi taklit eden bir yüzeyden çıkarılmaktadır. Gelişimdeki eğri üzerindeki düzleştirmenin arttırılması sayesinde şeklin sadece en belirgin parçalarına karşılık gelen simetri eksenleri çıkanlmaktadır. Yöntem geleneksel bağlantılı iskeletlerin kararsızlık problemlerine yakalanmamaktadır. Şekillerin algısal özelliklerini iyi bir şekilde yansıtmaktadır. Bu yüzden, şekiller arası benzerlik ve farklılıklann bulunması daha kolay olmaktadır. Eşleme işlemi çeşitli görsel dönüşümler altında şekillerin parçalarının karşılıklarını doğru bir şekilde bulmaktadır. Çeşitli şekillerden oluşan orta büyüklükteki bir veri tabanında yüksek oranda tanıma performansı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISCONNECTED SKELETONS FOR SHAPE RECOGNITION Aslan, Çağrı M. Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Sibel Tan May 2005, 97 pages This study presents a new shape representation scheme based on disconnected symmetry axes along with a matching framework to address the problem of generic shape recognition. The main idea is to define the relative spatial arrangement of local symmetry axes in a shape centered coordinate frame. The resulting descriptions are invariant to scale, rotation, small changes in viewpoint and articulations. Symmetry points are extracted from a surface whose level curves roughly mimic the motion by curvature. By increasing the amount of smoothing on the evolving curve, only those symmetry axes that correspond to the most prominent parts of a shape are extracted. The representation does not suffer from the common instability problems of the traditional connected skeletons. It captures the perceptual properties of shapes well. Therefore, finding the similarities and the differences among shapes becomes easier. The matching process is able to find the correct correspondence of parts under various visual transformations. Highly successful classification results are obtained on a moderate sized 2D shape database.