Sarfan: A distributed and paraler application development framework for networks of heterogeneous workstations
Heterojen iş istasyonu ağları için paralel ve dağıtık uygulama geliştirme altyapısı
  1. Tez No: 166963
  2. Yazar: HAMZA GÖLYERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜSLİM BOZYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Dağıtık ve Paralel Bilgi İşlem, Java, Heterojen İş İstasyonu Ağları (İİA), Paralel ve Dağıtık Uygulama Geliştirme Altyapıları vıı, Distributed and Parallel Computing, Java, Network of Heterogeneous Workstations (NOW), Parallel and Distributed Application Development Frameworks
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZ SAFRAN: HETEROJEN ÎŞ İSTASYONU AĞLARI İÇİN PARALEL VE DAGITIK UYGULAMA GELİŞTİRME ALTYAPISI GÖLYERİ, Hamza Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Müslim BOZYİĞİT Nisan 2005, 113 sayfa Yüksek hızlı bilgisayar ağları teknolojilerindeki hızlı gelişmelerle birlikte iş istasyonları ağı (İİA) ortamları, özel amaçlı, yüksek performanslı paralel bilgisayar mimarilerine rakip olarak dikkat çekmeye başladılar. Hesaplama kapasitesi bakımından sağladıkları yüksek ölçeklenebilirlik ve sağladıkları çok daha düşük fiyat/performans oranlarıyla İİATar paralel ve dağıtık bilgi işlem ortamları olarak dikkat çekiyorlar. Fakat İİA'lann dağıtık doğalarına bağlı birçok problem, İİA'lar üzerinde çalışacak paralel ve dağıtık uygulamaların geliştirilmesini oldukça zorlaştırmaktadır. Dikkate alınması gereken önemli noktalardan bazıları yazılım ve donanım mimarilerindeki heterojenlik, kontrolsüz ve düzensiz harici yükler, ağ iletişimden dolayı oluşan performans düşmeleri, çok sık değişen işlemci ve ağ bağlantıları üzerindeki yükler gibi sistem özellikleri ve uygulamaların/iş istasyonlarının güvenliğidir. Genel olarak bu tez çalışmasının amacı heterojen iş istasyonu ağlan üzerinde çalıştırılabilecek paralel ve dağıtık uygulamaların geliştirilmesini kolaylaştıracak JavaT tabanlı, yüksek performanslı ve esnek bir uygulama geliştirme platformu ve vıaltyapısı tasarlamak ve gerçekleştirmektir. Paralel ve dağıtık uygulama geliştiricilere sunulan (Java ile geliştirilmiş yazılım parçalarından ve bir Java yazılım kütüphanesinden oluşan) altyapı, geliştiricilerin bu altyapı üzerine dağıtık ve paralel uygulama geliştirip, geliştirdikleri uygulamaları heterojen İİA'lar üzerinde İİA'lar gibi dağıtık sistemlere özel sorunlarla ilgilenmeden çalıştırabilmesini sağlamaktadır. Yapılan geniş çaplı deneylerin ve testlerin sonuçları göstermektedir ki, Safran hesaplama ağırlıklı paralel ve dağıtık uygulamalar için yüksek ölçeklenebilirliğe sahiptir ve oldukça başarılıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SAFRAN: A DISTRIBUTED AND PARALLEL APPLICATION DEVELOPMENT FRAMEWORK FOR NETWORKS OF HETEROGENEOUS WORKSTATIONS GÖLYERİ, Hamza M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Müslim BOZYİ?İT April 2005, 113 pages With the rapid advances in high-speed network technologies and steady decrease in the cost of hardware involved, network of workstation (NOW) environments began to attract attention as competitors against special purpose, high performance parallel processing environments. NOWs attract attention as parallel and distributed computing environments because they provide high scalability in terms of computing capacity and they have much smaller cost/performance ratios with high availability. However, they are harder to program for parallel and distributed applications because of the issues involved due to their loosely coupled nature. Some of the issues to be considered are the heterogeneity in the software and hardware architectures, uncontrolled external loads, network overheads, frequently changing system characteristics like workload on processors and network links, and security of applications and hosts. The general objective of this work is to provide the design and implementation of a JavaT-based, high performance and flexible platform i.e. a framework that will facilitate development of wide range of parallel and distributed applications on IVnetworks of heterogeneous workstations (NOW). Parallel and distributed application developers are provided an infrastructure (consisting of pieces of executable software developed in Java and a Java software library) that allows them to build and run their distributed applications on their heterogeneous NOW without worrying about the issues specific to the NOW environments. The results of the extensive set of experiments conducted have shown that Safran is quite scaleable and responds well to compute intensive parallel and distributed applications.