Oğuz Atay's dialogue with the western canon in the disconnected
Oğuz Atay'ın tutunamayanlar'da batı kanonu ile diyaloğu
- Tez No: 220844
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUNA ERTUĞRUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu çalışma, Rus düşünür Mihail Bahtin'in yaklaşımını temel alarak, Oğuz Atay'ın poetikasını batı kanonunun büyük eserleri ile karşılaştırıyor ve yazarın bir yandan geçmişin iktidarı ile başa çıkarken bir yandan da yeni bir yapı kurduğuna işaret ediyor. Bu tez aynı zamanda, Atay'ın en sevilen romanı ve baş eseri olan Tutunamayanlar'ın başkalarının sesleri ile ?lekelenmemiş? saf bir edebi sesin olanaksızlığını teslim ettiğini ve geçmişten gelen tüm seslere dair bir farkındalığı temel aldığını göstermeyi hedefliyor. Atay'ın kendi edebi ?babaları? olan Cervantes, Shakespeare, Goethe, Dostoyevski ve Joyce ile kurduğu diyaloğu açığa çıkarabilmek için Bakhtin'in kullanıma soktuğu diyalog, çokdillilik, çokseslilik ve karnaval gibi kavramlar başvuruluyor.Bu tezin amaçlarından biri, Atay'ın Türkiye'nin modernleşme projesine dair tutumunun kendi çağdaşları içinde benzersizliğini göstermek olsa bile, en önemli hedefi Tutunamayanlar'ın bir ?dünya metni? olduğunu kanıtlamak ve yazarının edebi geçmişi zenginleştirerek günümüze taşıdığını ortaya koyarak, Atay'ı modernist yazarlar arasında hak ettiği yere yerleştirmektir. Bu karşılaştırmalı çalışma, tam da bu nedenle, yalnızca Atay ve diğer modernist yazarlar arasındaki benzerliklere işaret etmekle kalmaz, bunun yanı sıra onunla Batının kanonik yazarları arasındaki farklılıkları da ortaya koymayı amaçlar. Çünkü Tutunamayanlar, Atay'ın edebi yolculuğunun, Batılı yazarların tersine sadece geçmişle bugünü değil, aynı zamanda Doğu ile Batı'yı da bir diyalog içinde soktuğunu gösterir.
Özet (Çeviri)
Drawing centrally upon the work of the Russian critic Mihail Bakhtin, this study compares Oğuz Atay?s poetics with those of the canonic authors, and demonstrates how he copes with the authority of the past while building a new structure upon it. It also aims to show that the recognition of the impossibility of a language ?untainted? by others and the awareness of the echoes from the past is central to The Disconnected, Atay?s masterpiece and most cherished novel. Bakhtinian concepts, such as dialogism, heteroglossia, polyphony and carnival, are employed in revealing the dialogue Atay establishes with his literary ?fathers,? such as Cervantes, Shakespeare, Goethe, Dostoevsky, and Joyce.While one of the objectives of this thesis is to argue that Atay?s response to Turkey?s project of modernity is unique when compared to his contemporaries, its most important endeavour, however, remains to show that The Disconnected is a ?world text? and Atay has a well-earned place among other modernist authors in that he draws upon the literary past and delivers it to the present in an enriched form. This comparative study, therefore, focuses not only on the similarities between Atay and other modernists, but also draws the line between him and the authors of the canon in that it shows that the journey Atay takes in The Disconnected is determined by a dialogue between not only the present and the past, but also the East and the West.
Benzer Tezler
- Yazar ve çevirmen arasındaki ilişkinin metinlerarası portresi: Oğuz Atay/Sevin Seydi
Intertextual portrait of the relationship between the author and the translator: Oğuz Atay/Sevin Seydi
BİRSEN ALTAYLI ÖZEMİR
Doktora
Türkçe
2021
Batı Dilleri ve EdebiyatıYıldız Teknik ÜniversitesiBatı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FÜSUN ATASEVEN
- Oğuz Atay'ın eserleri üzerine Kierkegaard felsefesi bağlamında bir okuma denemesi
A reading attempt in the context of the Kierkegaard philosophy on the works of Oğuz Atay
RESUL KIRMIZIDEMİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Felsefeİstanbul ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ŞERİF ESKİN
PROF. DR. ABDURRAHMAN ALİY
- Ömer Seyfettin'den Oğuz Atay'a Türk öykücülüğünde ironi
Irony in Turkish storytelling from Ömer Seyfettin to Oğuz Atay
MÜGE PEHLİVAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
Türk Dili ve EdebiyatıBalıkesir ÜniversitesiTürk Edebiyatı Bölümü
DOÇ. DR. MEHMET NARLI
- Fyodor Mihayloviç Dostoyevski ve Oğuz Atay metinlerinde bir imkansızlık deneyimi: Kendilik arayışı
An impossible efort in the works of Fyodor Mihaylovich Dostoyevski and Oguz Atay: The search for the self
MERYEM İLAYDA ÖZTÜRK
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Felsefeİstanbul Bilgi ÜniversitesiKültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MURAT BELGE
- Tutunamayanlar ve Anayurt Oteli'nde anlam / anlamsızlık değerleri
The values of meaning and meaninglessness in 'Tutunamayanlar' and 'Anayurt Oteli'
ASENA TOKGÖZLÜ
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Türk Dili ve EdebiyatıFırat ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FATİH ARSLAN