Memetic algorithms for timetabling problems in private schools
Özel okullardaki zaman çizelgeleme problemi için memetik algoritmalar
- Tez No: 166964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA NUR ALPASLAN, YRD. DOÇ. DR. ENDER ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Evrimsel Hesaplama, Memetik Algoritmalar, Zaman Çizelgeleme Problemleri vıı, Evolutionary Computing, Memetic Algorithms, Timetabling Problems
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZ ÖZEL OKULLARDAKİ ZAMAN ÇİZELGELEME PROBLEMİ İÇİN MEMETİK ALGORİTMALAR Aldoğan, Deniz Y. Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doçent Ferda Nur Alpaslan Ortak Tez Yöneticisi : Yardımcı Doçent Ender Özcan Haziran 2005, 156 sayfa Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de bazı özel okullarda var olan gerçek bir zaman çizelgeleme problemini tanıtmak ve memetik algoritmalardan yararlanarak bu tip problem örneklerini çözmektir. Yeni bir problem tipi olmasi ve gizlilik nedenleri dolayısıyla kullanılabilir gerçek data mevcut değildir. Bu nedenle, karşılaştırma amaçları için rastgele veri yaratan bir program gerçekleştirilmiştir. Genetik algoritmaları ve tepe-tırmanmayı birleştiren memetik algoritmalar, bu programla üretilmiş sentetik örnekleri çözmek için uygulanmıştır. Zaman çizelgeleme probleminin hiyerarşik yapısına dayanan farklı rekombinasyon ve mutasyon operatörleri önerilmiştir. A. Alkan ve E. Ozcan tarafından tanıtılan bozulma güdümlü hierarşik tepe tırmanma yönteminin(VDHC) değişik bir versiyonu, iki farklı düzenleme ile gruplanmış, ilişkin kısıtlama bozulmalarını çözmeye çalışan 12 değişik aşağı seviye tepe tırmanma operatörlerini koordine eder. VDHC, tepe- tırmanma operatörlerinin işbirliğini koruyan uyarlanabilir bir yöntemdir. Ek olarak, VDHC ile beraber memetik algoritmalar multimeme algoritmalarin değişik versiyonlari ve saf genetik algoritmalar ile karşılaştırılmıştır. viSentetik ölçüm verileri kümesi üzerindeki deneysel sonuçlar önerilen memetik algoritmanın başarısını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEMETIC ALGORITHMS FOR TIMETABLING PROBLEMS IN PRIVATE SCHOOLS Aldoğan, Deniz M.S., Department of Computer Engineering Supervisor : Associate Prof. Ferda Nur Alpaslan Co-Supervisor : Assistant Prof. Ender Özcan June 2005, 156 pages The aim of this study is to introduce a real-world timetabling problem that exists in some private schools in Turkey and to solve such problem instances utilizing memetic algorithms. Being a new type of problem and for privacy reasons, there is no real data available. Hence for benchmarking purposes, a random data generator has been implemented. Memetic algorithms (MAs) combining genetic algorithms and hill climbing are applied to solve synthetic problem instances produced by this generator. Different types of recombination and mutation operators based on the hierarchical structure of the timetabling problem are proposed. A modified version of the violation directed hierarchical hill climbing method (VDHC), introduced by A. Alkan and E. Ozcan, coordinates the process of 12 different low-level hill climbing operators grouped in two distinct arrangements that attempt to resolve corresponding constraint violations. VDHC is an adaptive method advocating cooperation of hill climbing operators. In addition, MAs with VDHC are compared with different versions of multimeme algorithms and pure genetic algorithms. IVExperimental results on synthetic benchmark data set indicate the success of the proposed MA.