Design of water distribution system by optimization using reliability consuderations
Şehir su şebekelerinin güvenilirlik dahilinde optimizasyon kullanılarak tasarlanması
  1. Tez No: 166982
  2. Yazar: TEVFİK AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şehir Su Şebekesi, Lineer Optimizasyon, Güvenilirlik, Ankara Su Şebekesi, Water Distribution Systems, Linear Optimization, Reliability, Water Distribution Network of Ankara. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
oz ŞEHİR SU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİK DAHİLİNDE OPTİMİZASYON KULLANILARAK TASARLANMASI Akdoğan, Tevfîk İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Nuri Merzi Nisan 2005, 91 sayfa Kapsamlı araştırmalara rağmen, optimizasyon teknikleri şehir su şebekelerinin tasarımında uygulanmamaktadır. Bunun temel nedeni, şehir su şebekelerinin tasarımının, sadece, boru çapları dikkate alınarak ve minimum maliyet hedefi gözetilerek bir optimizasyon çalışmasının gerçekleştirilmesidir. Geleneksel model uygulamalarının tercihindeki diğer neden ise var olan optimizasyon algoritmalarının olması gerektiği kadar kullanıcı kolaylığı sağlamamasıdır. Gerçekte, şehir su şebekeleri oldukça karmaşık bir yapıya sahip oldukları için, noktasal su taleplerinin ve su basınçlarının karşılanması gibi klasik hidrolik verimlilik sırıklamalarının yanı sıra, minimum maliyetin ötesinde, mesela güvenilirliğin dikkate alınması kolay olmamaktadır. Bu çalışma, kullanıcı kolaylığı sağlayan ve güvenilirliği göz önünde bulundurarak, şehir su şebekelerinin tasarımını, lineer optimizasyon metoduyla gerçekleştiren bir program sunmaktadır. Çalışmada Goulter ve Coals'un (1986) sundukları algoritma kullanılmaktadır. İskeletleştirilmiş bir şebekenin taşanım ve bu şebeke için güvenilirlik derecesine bağlı olarak elde edilmiş çeşitli maliyet hesaplamaları çalışmanın sonunda yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF WATER DISTRIBUTION SYSTEM BY OPTIMIZATION USING RELIABILITY CONSIDERATIONS Akdoğan, Tevfik Department of Civil Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Nuri Merzi April 2005, 91 pages In spite of a wide research, design of water distribution networks are not realized using optimization techniques. One reason for this fact is, design of water distribution networks is evaluated, mostly, as a least-cost optimization problem where pipe diameters being the only decision variables. The other motivation for preferring the traditional modeling practice is that, existing optimization algorithms are not presented to the user as friendly as it should be. In fact, water distribution systems are very complex systems such that it is not easy to obtain least-cost design systems considering other constraints such as reliability, in addition to classical constraints related to hydraulic feasibility, satisfaction of nodal demands and requirement of nodal pressures. This study presents a user-friendly package concerning the design of water distribution networks by optimization using reliability considerations; this works employs the algorithm proposed by Goulter and Coals (1986). At the end, a skeletonized network design is offered; various costs are estimated in regard to the degree of reliability.