Preconcentration of some precious metals using debt impregnated resin
Bazı kıymetli metallerin debt-tutturulmuş reçine ile önderiştirilmesi
- Tez No: 166983
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZER AYGÜN, DOÇ. DR. MELEK MERDİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kıymetli metaller, Katı-Faz Ekstraksiyonu, DEBT, Amberlite XAD-16. vııı, Precious metals, Solid-phase extraction, DEBT, Amberlite XAD-16 VI
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz BAZI KIYMETLİ METALLERİN DEBT-TUTTURULMUŞ REÇİNE İLE ÖNDERİŞTİRİLMESİ Refiker, Hürmüs Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. R. Sezer Aygün Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Melek Merdivan Ağustos 2005, 107 sayfa Bu çalışmada, eser miktarlardaki altın ve gümüş N,N-dietil-N'-benzoiltiyoüre (DEBT) tutturulmuş reçineyle (Amberlite XAD-16) önderiştirildikten sonra alevli atomik absorpsiyon spektrometri ( alevli AAS) kullanarak ile tayin edilmiştir. Tezin ilk bölümünde, DEBT impregne olmuş reçine üzerine altın ve gümüş sorpsiyon davranışları optimize edilen deney şartlarında ki bunlar; karıştırma zamanı, pH, metallerin desorpsiyonu ve reçinenin metal iyonu kapasiteleri yığın (batch) prosesi ile çalışılmıştır. Reçinenin, metal iyon kapasitesi sırası ile, gümüş için 0.17 mmol/g reçine ve altın için 0.104 mmol/g reçine olarak bulunmuştur. Tezin ikinci bölümünde, DEBT impregne edilmiş reçine ile kolon prosesi uygulanarak optimize edilen şartlarda ki bunlar ; pH, örnek hacmi ve akış hızı, eluent yapısı, eluentin hacmi ve akış hızı altın ve gümüşün önderiştirilmesine çalışılmıştır. vııAncak, DEBT' in zamana bağlı olarak yüzeyden kısım kısım uzaklaşması nedeni ile başarılı ve tekrarlanabilir sonuçlar elde edilememiştir. Çalışmanın son bölümünde, sulu çözeltide oluşturulan metal şelatları optimize edilmiş deney şartlarında kolondan geçirilmiş, başarılı sorpsiyon - desorpsiyon ve seçici önderiştirme işlemi elde edilmiştir. Optimize edilen şartlarda, gümüş ve altının, sırası ile 0.05 ng/mL ve 0.015 jig/mL derişimlerde, önderiştirme faktörleri ; 7.7 ve 6.7 olmak üzere alevli AAS ile tayin edilebileceği gösterilmiştir. Önerilen yöntem çok seçici olması nedeniyle girişimi elimine etmek için herhangi proses gerektirmeyen bir önderiştirme metodu olarak sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRECONCENTRATION OF SOME PRECIOUS METALS USING DEBT IMPREGNATED RESIN Refiker, Hürmüs M. Sc, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. R. Sezer Aygün Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Melek Merdivan August 2005, 107 pages In this thesis, trace amounts of gold and silver have been determined by flame absorption spectrometry (FAAS) after preconcentration by N,N-diethyl-N'- benzoylthiourea (DEBT) impregnated resin (Amberlite XAD-16). In the first part of the thesis, sorption behaviours of gold and silver with DEBT impregnated resin under optimized conditions; stirring time, pH, desorption of metals and metal ion capacities of the resin have been studied in batch process. Metal ion capacity of resin is calculated as 0.17 mmol/g resin and 0.104 mmol/g resin for silver and for gold, respectively. In the second part of the thesis, preconcentration of gold and silver was tried by DEBT impregnated resin using column process under optimized conditions; pH, flowrate and volume of sample solution, nature of eluent, flow rate and volume of eluent However, due to partial leaching of DEBT by time, no satisfactory and reproducible results could be obtained. In the final part of the study, metal chelates prepared in aqueous solutions were passed through the column under optimized conditions and satisfactory sorption- desorption and selective preconcentration could be achieved. Under optimized conditions, silver and gold ions at the concentrations of 0.05 jig/mL and 0.015 fig/mL with preconcentration factors of 7.7 and 6.7, respectively could be determined by FAAS. The proposed method is highly selective without the need for any interference elimination process.