Development of masonry house wall strengthening techniques against earthquakes using scrap tires
Atık otomobil lastikleri kullanarak yığma bina duvarlarının depreme karşı güçlendirme çalışmaları
- Tez No: 166981
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET TÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yığma Ev, Düzlem Dışı, Lastik Çekme Dayanımı, Eğilme Masası, Atık Lastikle Güçlendirme vıı, Masonry, Out-of-plane, Tensile Strength of Scrap Tire, Tilting Table, Scrap Tire Retrofitting
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZ ATIK OTOMOBİL LASTİKLERİ KULLANARAK YIĞMA BİNA DUVARLARININ DEPREME KARŞI GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI Gölalmış, Mustafa Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ahmet Türer Temmuz 2005, 122 sayfa Türkiye yapı stokunun yaklaşık %50'si yığma binalardan oluşmaktadır. Bu binalar genellikle mühendislik eğitimi almamış, ev sakinleri tarafından inşa edilmektedir. Bu evler genellikle ağır çatı kütleleri ile kapatılmaktadır ve bu çatılar deprem anında, yığma bina duvarlarının, düzlem dışı ve düzlem içi yönünde büyük bir kuvvetle itilmesine ve binanın şiddetli bir şekilde yıkılmasına neden olmaktadır. Hali hazırda bulunan güçlendirme teknikleri çoğunlukla karmaşık ve maliyetinin dar gelirli ev sakinleri tarafından karşılanması güçtür. Bu çalışmanın amacı, kullanılmış araba lastiği ile ard-germe uygulayarak, uygulanabilirliği kolay ve maliyeti düşük, yığma bina duvarları için alternatif bir güçlendirme tekniği geliştirmektir. Öncelikle, atık araba lastiklerinin güçlü kısımları olan, lastik halkası (yol ile temas eden kısım) ve kenar halkalarının ard-germe malzemesi olarak kullanılmasının, uygun olup, olmadığını araştırmak amacıyla, dokuz farklı lastik markasına ait toplam kırk üç adet lastik halkası ve dokuz adet lastik kenar halkası çekeme deneyi yapıldı. Deneylerden elde edilen sonuçlarına göre, lastik halkası ve lastik kenar halkasın ortalama çekme dayanımları 132.6 kN ve 53 kN olarak hesaplandı. vıAltı adet yığma duvar şeridi (dört tuğla, iki biriket), lastik halka zinciri ve hibrid sistem ile ard-germe kuvveti uygulayarak güçlendirildi ve düzlem dışı yönünde test edildi. Bu deneylerden elde edilen sonuçlara göre, ard-germe uygulanan tuğla duvarın zayıf yöndeki yanal yük dayanım artışı, ard-germe uygulanmayan duvara göre yaklaşık 10 kat artmıştır. Bu oran biriket duvarda ise, 5 kat olarak görülmüştür. Son olarakta, iki adet birebir ölçekli yığma ev, eğilme masası kullanarak test edildi. Bu iki deneyden elde edilen sonuçlara göre, güçlendirilmiş evde, güçlendirilmemiş eve göre, yaklaşık %75'lik bir dayanım artışı gözlenmiştir. Bu çalışmada yapılan deneylerden elde edilen sonuçlar, önerilen ard-germe metodu için umut vericidir. Sonuç olarak, bu çalışmada önerilen ard-germe tekniği ile, sismik dayanımı yetersiz olan bir katlı evler için, maliyeti düşük ve uygulanabilirliği kolay basit bir güçlendirme tekniği sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF MASONRY HOUSE WALL STRENGTHENING TECHNIQUES AGAINST EARTHQUAKES USING SCRAP TIRES Gölalmış, Mustafa M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet Türer July 2005, 122 pages About half of the building stock in Turkey is masonry type and one fourth of the building stock is one-storey brick type masonry buildings. Especially the rural masonry houses are commonly constructed by their own residents without any engineering knowledge. Traditional masonry houses usually have heavy roofs which generate large lateral forces on walls during earthquakes. Readily available retrofitting techniques are mostly complicated and costly making it not feasible for uneducated poor residents to strengthen their own houses. The aim of this thesis is to develop a new alternative strengthening technique using scrap tires that is economic and easy to apply on the walls of one-story masonry houses. In order to investigate the usage of scrap tires for masonry wall post-tensioning, forty three scrap tire rings (STRs) from nine different brands and nine rim-rings direct tension experiments were conducted. The average tensile load capacities of STRs and rim-rings were found as 132.6 kN and 53 kN, respectively. Six strip walls (i.e., four brick- and two briquette- walls) strengthened by applying post-tensioning loads with STCs and hybrid system were tested in out-of-plane bending direction. The out-of-plane capacity of the brick and briquette walls ivincreased up to about 9 times and 5 times with respect to their nominal capacities, respectively. Finally, two-full scale traditional masonries were tested by the tilting table. The capacity of strengthened house increased 75% with respect to the unstrengthened one. The results obtained form the conducted tests are highly promising and suggest that the method can be used as a low-cost and simple strengthening technique for seismically deficient single storey, masonry type houses.