Integration of urban archaeological reseurces to everyday life in the historic city centers Tarragona, Verona and Tarsus
Kentsel arkeolojik kaynakların tarihi kent merkezleri Tarragona, Verona ve Tarsus'ta günlük hayatla bütünleşmesi
- Tez No: 166989
- Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN TUNA, PROF. DR. SEVGİ AKTÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel arkeolojik kaynak, kentsel koruma, kent planlaması, bütünleşme, günlük yaşam, Urban archaeological resource, urban conservation, urban planning, integration, everyday life IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
öz KENTSEL ARKEOLOJİK KAYNAKLARIN TARİHİ KENT MERKEZLERİ TARRAGONA, VERONA VE TARSUS'TA GÜNLÜK HAYATLA BÜTÜNLEŞMESİ Alpan, Açalya Kentsel Tasarım Tez Danışmanı: Prof. Dr. Numan Tuna Ortak Tez Danışmanı: Prof. Dr. Sevgi Aktüre Eylül 2005, 119 sayfa Kentsel koruma ve kentsel arkeolojideki son gelişmeler, korumaya yönelik toplumsal bilinci artırmak amaçlı olarak kentsel arkeolojik kalıntıların halka sunulmasına önemli derecede vurgu yapmaktadır. Buna parallel olarak son on yılda sürdürülebilir kentsel gelişim vurgusu ile şehir plancıları sürdürülebilir mekan yaratmanın alternatiflerini aramaya başlamıştır. Farklı disiplinlerin bu iki amacı, tarihi kent merkezlerinde kentsel arkeolojik kalıntıların çağdaş kent ve çağdaş kent yaşamı ile bütünleşmesinde buluşmuştur. Bu bağlamda bu tez, tarihi kent merkezlerinde kentsel arkeolojik kaynakların günlük yaşama nasıl katılabileceğini tartışmayı amaçlamaktadır. Bu amaç, iki başarılı Avrupa örneği Tarragona ve Verona'nın incelenmesi, ve sonrasında bu örneklerin Tarsus'a ne katabileceğini tartışmakla ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTEGRATION OF URBAN ARCHAEOLOGICAL RESOURCES TO EVERYDAY LIFE IN THE HISTORIC CITY CENTERS TARRAGONA, VERONA AND TARSUS Alpan, Açalya Urban Design Supervisor: Prof. Dr. Numan Tuna Co-Supervisor: Prof. Dr. Sevgi Aktüre September 2005, 1 1 9 pages The recent developments in urban conservation and urban archaeology have given considerable importance to the presentation of urban archaeological remains to the public in order to raise public awareness for conservation. Parallel to this, in the last decade, urban planners have begun to seek for alternatives for creating sustainable places with the emphasis on sustainable urban development. These two goals of different disciplines meet themselves in the integration of urban archaeological remains to modern town and to modern life in historic town centers. In this context, this thesis aims to discuss how these urban archaeological resources can be integrated to everyday life in historic town centers. This is achieved by investigating two successful European cases Tarragona and Verona, and then discussing their possible contributions to a Turkish case Tarsus.