Design, construction and performance evaluation of a submersible pump with numerical experimentation
Sayısal deneyi ile birlikte bir dalgıç pompanın tasarımı, üretimi ve çalışma koşullarının belirlenmesi
- Tez No: 166988
- Danışmanlar: PROF. DR. KAHRAMAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dalgıç santrifüj atık su pompalan, tıkanmaz pompa tasannu, HAD çözümü, pompa üretimi, pompa performans deneyi vıı, Submersible centrifugal sewage pumps, nonclog pump design, CFD analysis, pump construction, pump performance test
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz SAYISAL DENEYİ İLE BİRLİKTE BİR DALGIÇ POMPANIN TASARIMI, ÜRETİMİ VE ÇALIŞMA KOŞULLARININ BELİRLENMESİ Engin, Ertan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Kahraman Albayrak Eylül 2005, 103 sayfa Artan talebe bağlı olarak tüm dünyada çok sayıda tıkanmaz tip atık su pompası tasarlanmakta ve üretilmektedir. Ancak kaynaklarda, bu özel pompaların tasarımına yönelik bir metoda rastlanmamıştır. Bu yüzden üreticiler kendi ampirik temelli yöntemlerini geliştirme eğilimindedirler. Bu tezde, bilinen santrifüj pompa tasarım yöntemlerinin uygun yaklaşımları temel alınarak bir tıkanmaz pompa tasarlanmış ve üretilmiştir. Bu kapsamda, çapı 80 mm'ye kadar olan katı parçacıkları basabilen bir tıkanmaz tip dalgıç pompa tasarlanması hedeflenmiştir. Tasarlanan pompanın debisi 100 l/s, basma yüksekliği 24 m, dönüş hızı 1000 d/d' dır. Tasarım prosedürü, tıkanmaz pompa tasarımını standard santrifüj pompa tasarımlarından ayıran önemli noktalarla birlikte verilmiştir. Ayrıca, biri bu çalışma kapsamında tasarlanan pompa olmak üzere iki tıkanmaz pompanın hidrolik karakteristikleri, hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD) yazılımı ile incelenmiştir. vıTasarlanan pompa, Layne Bowler Pompa Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de üretilmiş ve test edilmiştir. Deney sonucu, tasarım noktasına, ilgili standardda belirtilen sınırlamaların içinde kalan bir sapmayla yaklaşıldığım göstermiştir. Deney sonucunda elde edilen telden suya sistem en iyi verimi %60'ür. Gerçek ve HAD programı ile yapılan sayısal deney sonuçlarının birbirlerine yakınlığı, HAD çözümünün, tıkanmaz pompaların hidrolik karakteristiklerinin önceden tahmin edilebilmesi konusunda çok yararlı bir araç olduğunu göstermiştir. Ayrıca, pompa 750 d/d'lık dönüş hızı ile test edilmiş ve test sonuçlarının benzeşim sonuçlan ile uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN, CONSTRUCTION AND PERFORMANCE EVALUATION OF A SUBMERSIBLE PUMP WITH NUMERICAL EXPERIMENTATION Engin, Ertan M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Kahraman Albayrak September 2005, 103 pages Due to the increasing demand, nonclog type sewage pumps are designed and manufactured in large amounts all over the world. However, a methodology on the design of these special duty pumps is not encountered in the literature. Therefore, the manufacturers tend to develop their own empirical methodologies. In this thesis, a nonclog pump is designed and constructed on the basis of suitable approaches of known centrifugal pump design methods. In this frame, a nonclog type submersible pump that is capable of handling solids, up to a diameter of 80 mm is aimed to be designed. The designed pump delivers 100 1/s flow rate against a head of 24 m. The rotational speed of the pump is 1000 rpm. Design procedure and the important points that differ nonclog pump design from standard centrifugal pump designs are given. In addition, hydraulic characteristics of two nonclog pumps, one of which is the pump designed in this study, are investigated by means of computational fluid dynamics (CFD) code. IVThe designed pump is manufactured and tested in Layne Bowler Pump Company Inc. The test result indicates that design point is reached with a deviation in the limits of the related standard. Wire to water total best efficiency obtained by the test is 60%. Close agreement between results of actual test and numerical experimentation performed by CFD code shows that CFD analysis is a quite useful tool in predicting the hydraulic characteristics of nonclog pumps. Moreover, the pump is tested at 750 rpm and the test results are found to be in good agreement with the similitude anaysis results.