Experimental study of solid propellant combustion instability
Katı yakıtlardaki yanma kararsızlıklarının deneysel incelenmesi
- Tez No: 166996
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ULAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: T- Yakıcı, Yanma Kararsızlığı, Deneysel, Katı Yakıt vn, T-Burner, Combustion Instability, Experimental, Solid Propellant
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Öz KATI YAKITLARDAKI YANMA KARARSIZLIKLARININ DENEYSEL İNCELENMESİ ÇEKİÇ, Ayça Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Abdullah ULAŞ Aralık 2005, 129 sayfa Bu çalışmada, katı yakıt yanma kararsızlığı uçtan yanmalı T- Yakıcı deney düzeneği kullanılarak deneysel olarak incelenmiştir. Bu amaçla, bir T-Yakıcı deney düzeneği bütün alt sistemleri ile birlikte tasarlanmış, analizleri yapılmış, üretilmiş ve test edilmiştir. Üretilen T-Yakıcı deney düzeneği temel olarak bir kaideden, bir kontrol panelinden ve T-Yakıcı'nın kendisinden oluşmaktadır. T-Yakıcı ise yanma odasından, basınç sabitleme düzeneğinden, basınçlandırma sisteminden, ölçüm cihazlarından ve veri toplama sisteminden oluşmaktadır. Sistemin basınç sabitleme mekanizması için iki alternatif kullanılmıştır. İlk alternatif, nitrojen gazı, küçük bir tank ve ona bağlı kavitasyonlu ventüriden oluşmaktadır. Bu yaklaşım T-Yakıcı sistemlerinde ilk defa denenmektedir, ikinci alternatifte ise basınç sabitlemek için lüle kullanılmaktadır. vıSistemin rezonans frekansları her İM basınç sabitleme mekanizması için de deneysel olarak elde edilmiştir. T- Yakıcı sisteminin Helmholtz frekansı hesaplanmış ve sistemde herhangi bir Helmholtz kararsızlığı gözlenmemiştir. Üretilen T- Yakıcı deney düzeneği tanımlı bir katı yakıt için denenmiştir. Sistem basan ile çalışmış, basınç verisi elde edilmiştir. Alman basınç verisi salınımlı karakter göstermiştir. Basınç salınımlarının azalma ve artma oranlan, denenen yakıtın basınç tepkisini hesaplamakta kullanılmıştır. Bu T- Yakıcı deney düzeneği kullanılarak değişik yakıtların davranışları niceliksel olarak karşılaştırılabilir. Ayrıca bu düzenek yanan bir yakıtın zamandan bağımsız hareketlere karşı niteliksel tepkisini ölçmekte de kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL STUDY OF SOLID PROPELLANT COMBUSTION INSTABILITY ÇEKİÇ, Ayça M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Abdullah ULAŞ December 2005, 129 pages In this study, experimental investigation of solid propellant combustion instability using an end burning T-Burner setup is performed. For this purpose, a T- Burner setup is designed, analyzed, constructed and tested with all its sub components. T-Burner setup constructed is mainly composed of a base part, a control panel and the T-Burner itself. Combustion chamber, pressure stabilization mechanism, pressurization system, measurement instruments and data acquisition systems form the T-Burner. Pressure stabilization mechanism is utilized in two different alternatives, first of which is by the use of nitrogen gas and a small surge tank with a cavitating venturi. This is a brand new approach for this kind of system. The second alternative is the use of a choked nozzle for pressure stabilization. Resonance frequencies of the system with the two different pressure stabilization mechanisms are experimentally evaluated. Helmholtz frequency of the IVT-Burner constructed is calculated and no Helmholtz instability is observed in the system. Constructed T-Burner setup is operated for a specific solid propellant. System worked successfully and pressure data are obtained. Pressure data revealed oscillatory behaviour. Decay and growth rates of pressure oscillations are used for the calculation of pressure response of the propellant tested. By the use of this T-Burner comparison of the behavior of different propellants can be performed. It can be used as a test device for measuring quantitatively the response of a burning propellant to unsteady motions.