Solution of one-dimensional transient flow in fractured aquifers by numerical Laplace transform inversion
Çatlaklı akiferlerde tek boyutlu zamana bağımlı akımın sayısal Laplace geri dönüşüm yöntemiyle çözümü
  1. Tez No: 167000
  2. Yazar: SERDAR DÜNDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süreksiz Akım, Çift Geçirgenlik Modeli, Laplas Transformasyonu, Zamana Bağlı Yeraltı Suyu Akımı, Sayısal modelleme. vu, Transient Flow, Double Porosity Model, Stehfest Algorithm, Laplace Transform, Groundwater Flow, Numerical Modeling
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZ ÇATLAKLI AKİFERLERDE TEK BOYUTLU ZAMANA BAĞIMLI AKIMIN SAYISAL LAPLACE GERİ DÖNÜŞÜM YÖNTEMİYLE ÇÖZÜMÜ Dündar, Serdar Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Halil önder Kasım 2005, 71 sayfa Bu çalışmada sınırlı ve yarı sınırsız akiferlerdeki tek boyutlu süreksiz akım için Laplace transformasyonuyla elde edilmiş akifer tepki fonksiyonları elde edilmiştir. Nehirden sabit basınçlı pompaj yapılması durumunda akiferde meydana gelen değişken akım incelenmiştir. Akım tek boyutlu, basınçlı akiferde nehire dik gerçekleşmektedir. Nehirin akifer kalınlığı boyunca sürekli olduğu varsayılmıştır. Akifer genişliği yarı- sonsuz veya sonlu olabilir. Laplas düzleminde elde edilen sonuçlar daha sonra nümerik bir geri dönüşüm tekniği olan Stehfest (1970) algoritması kullanılarak reel düzleme aktarılmıştır. Bu algoritmanın kolaylıkla VIuygulanabilmesi için kısa bir bilgisayar kodu çalışma sırasında yazılmıştır. Ve bu kod literatürde çözümleri analitik olarak bilinen yeraltı problemlerine -yarı sınırlı homojen akiferdeki akım ve tek boyutlu süreksiz akım- uygulanarak sonuçlarının doğruluğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLUTION OF ONE-DIMENSIONAL TRANSIENT FLOW IN FRACTURED AQUIFERS BY NUMERICAL LAPLACE TRANSFORM INVERSION DÜNDAR, Serdar M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Halil önder November 2005, 71 pages Laplace transform step-response functions are presented for one dimensional transient flow in fractured semi-infinite & finite aquifers. Unsteady flow in the aquifer resulting from a constant discharge pumped from the stream is considered. Flow is one-dimensional, perpendicular to the stream in the confined aquifers. The stream is assumed to penetrate the full thickness of the aquifer. The aquifers may be semi-infinite or finite in width. The Laplace domain solutions are numerically inverted to the real-time domain with the Stehfest (1970) algorithm. During the course of the thesis a simple computer code is written to handle the algorithm and the code is verified by applying it to the one-dimensional transient flow in,,!«>;' IVa semi-infinite homogeneous aquifer problem which can be solved analytically to crosscheck with the numerical results.