Solution of one dimensional transient flow in composite aquifers using stehfest algorithm
Kompozit akiferlerde tek boyutlu zamana bağlı akımın stehfest algoritması kullanılarak çözümü
- Tez No: 268975
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit akifer, Çift Gözeneklilik Modeli, Laplas (Laplace) Dönüşümü, Stehfest Algoritması, Zamana Bağlı Akım, Composite Aquifer, Double Porosity Model, Laplace Transform, Stehfest Algorithm, Transient Flow
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmada yarı sonsuz çatlaklı kayaya bitişik alüyonlu birikintiden oluşan kompozit akiferdeki piyezometrik seviyeler belirlenmiştir. Akiferin alüvyonlu kısmının kesiştiği nehirden sabit debisiyle başlayan tek boyutlu zamana bağlı akım dikkate alınmıştır. Akiferin kısımları homojen ve izotroptur. Akım denklemleri, ilk ve sınır koşullar, sonuçların soruna özgü debi ve seviye parametrelerinden bağımsız yorumlanabilmesi ve grafiksel sunumu için boyutsuz hale getirilmiştir. Denklemler öncelikle Laplas (Laplace) düzleminde çözülmüş ve çözümler Stehfest algoritması yardımıyla sayısal olarak gerçek zaman düzlemine çevirilmiştir.Bu amaçla Excel Visual Basic Uygulamalarında bir grup alt programlar geliştirilmiştir. Bu işlemler, bilgisayar kodunun literatürde analitik çözümü mevcut olan, yarı sonsuz homojen akiferin sabit debi durumundaki akımına uygulanmasıyla doğrulanmıştır. Visual Basic kodları, sonlu akiferin sağ sınır kısımında geçirimsiz tabaka ve nehir sınır koşulları olan iki özel durumu için de geliştirilmiştir. İletkenlik katsayısının uç değerleri için birleşikakifer çözümleri bu iki özel durum ile metodun doğruluğu ve sonuçların hassaslığı için kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, piezometric heads in a composite aquifer composed of an alluvial deposit having a width adjacent to a semi-infinite fractured rock are determined. One dimensional transient flow induced by a constant discharge pumping rate from a stream intersecting alluvial part of the aquifer is considered. Parts of the aquifer are homogeneous and isotropic. Equations of flow, initial and boundary conditions areconverted to dimensionless forms for graphical presentation and the interpretation of results independent of discharge and head inputs specific to the problem. Equations are solved first in Laplace domain andLaplace domain solutions are inverted numerically to real time domain by utilizing Stehfest algorithm.For this purpose, a set of subroutines in VBA Excel are developed. This procedure is verified by application of code to flow in semi-infinite homogeneous aquifer under constant discharge for which analyticalsolution is available in literature. VBA codes are also developed for two special cases of finite aquifer with impervious and with recharge boundary on the right hand side. Results of composite aquifer solutionswith extreme tranmissivity values are compared with these two cases for verification of methodology and sensivity of results.