Cutting performance assessment of a medium weight roadheader at Çayırhan coal mine
Çayırhan Kömür Madeni'nde orta ağırlıkta bir galeri açma makinesinin kazı veriminin tayini
  1. Tez No: 167001
  2. Yazar: SERHAT KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NACİ BÖLÜKBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: orta ağırlıkta galeri açma makinesi, performans kestirimi, kesme özgül enerjisi, anlık kesme hızı vıı, medium-weight roadheader, performance prediction, cutting specific energy, instantaneous cutting rate
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZ ÇAYIRHAN KÖMÜR MADENİNDE ORTA AĞIRLIKTA BİR GALERİ AÇMA MAKİNESİNİN KAZI VERİMİNİN TAYİNİ Keleş, Serhat Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Naci Bölükbaşı AĞUSTOS 2005, 58 sayfa Bu tezde, Çayırhan Kömür Madeninde kullanılmakta olan bumlu, orta ağırlıktaki eksenel tip galeri açma makinelerinin (Dosco MK-2B) yerinde anlık kazı hızlan, daha önce yapılmış deney sonuçlan incelenerek ve ilave yeraltı kazı deneyleri yapılarak, saptanmıştır. Galerilerin açılmasında karşılaşılan kömür ve kayaçların tek eksenli basma dayanımı, çekme dayanımı, koni delici sertliği, Shore sertliği, Schmidt çekici sertliği gibi bazı kaya özellikleri ve kesme özgül enerjileri laboratuvar deneyleri ile bulunmuştur. Anlık kazı hızlan ile yukarıda belirtilen kayaç özellikleri ve laboratuvar kesme özgül enerjileri arasındaki ilişkiler saptanmıştır. Sonuçlar, anlık kazı hızlarının kestiriminde, diğer kayaç özelliklerine göre en iyi korelasyonu (R2 = 0.8411) laboratuvar kesme özgül enerjisinin verdiğini ortaya koymuştur. Orta ağırlıktaki galeri açma makinelerinin anlık kazı hızlarının kestirimi için geliştirilen model, hafif ve ağır makineler için daha önce geliştirilmiş modellerle karşılaştırılmış, orta ağırlıkta galeri açma makineleri ile yerinde kazı hızında, hafif vıtipte makinelere göre artışın 5 MJ/m3 üzerinde laboratuvar kesme özgül enerjisi gerektiren kayaçlarda gerçekleştiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CUTTING PERFROMANCE ASSESSMENT OF A MEDIUM WEIGHT ROADHEADER AT ÇAYIRHAN COAL MINE Keleş, Serhat M.Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Naci Bölükbaşı AUGUST 2005, 58 pages In this thesis, in-situ instantaneous cutting rates of boom type, medium-weight milling type roadheaders (Mk-2B) at Çayırhan Coal Mine are determined by studying previous performance tests and carrying out additional underground cutting tests. Some rock properties such as uniaxial compressive strength, tensile strength, Cone Indenter hardness, Shore hardness, Schmidt hammer rebound hardness and laboratory cutting specific energies are determined by laboratory tests for the rock and coal types encountered in the drivage of roadways. The relations between the instantaneous cutting rates and the above rock characteristics and the laboratory cutting specific energies are established. The results show that instantaneous cutting rates can be best predicted using laboratory cutting specific energy which provides the highest correlation (R2 = 0.8411) as compared to other rock properties. The model developed for the medium-weight machine to predict instantaneous cutting rate is compared with those developed earlier for the light-weight and IVheavy-weight machines. It is determined that improvements in cutting performance with the medium-weight machines as compared to light-weight machines is achieved for the rocks requiring laboratory cutting specific energy greater than 5 MJ/m3.