New monumentality
Yeni Anıtsallık
- Tez No: 166999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN ÖNÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: modern mimarlık, yeni anıtsallık, hümanizma, Giedion, tarihselcilik, fonksiyonalizm, temsil. VII, modern architecture, new monumentality, humanism, Giedion, historicism, functionalism, representation
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZ YENİ ANITSALLIK ÖZTEN, Ülkü Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Selahattin ÖNÜR Aralık 2005, 95 sayfa“Yeni Anıtsallık”Sigfried Giedion, Jose Luis Sert, ve Fernand Leger tarafından ilk kez ikinci Dünya Savaşından hemen sonra, kırklı yılların başlarında ortaya konulan bir ifadedir. Bu ifade gücünü, bildik ve alışıldık bir kategori olan“amfi modern mimarlık alanı içerisinde yeniden formüle etme çabasının yarattığı polemiklerden alır. Giedion, Sert ve Legeıin Nine Points on Monumentally (1943) metni ile şekillenen ”yeni anıtsallık“ söylemi, böylece ilk kez bir manifesto halinde modern mimarlığın kendi sorunlarından biri olarak tanımlanmış olur. Bu nedenle, bu tezin temel problem alanını yeni anıtsallık tartışmasının belirleyici metni olan Nine Points on Monumentality oluşturur. VIBu bakış açısıyla, bu çalışma, ”Yeni Anıtsallık" yaklaşımının, II. Dünya Savaşı sonrasında modern mimarlığın tarihselcilik, fonksiyonalizm ve temsil konularına karşı etik tavrını belirlemeye yönelik bir çaba olduğunu vurgulamaktadır. Tez modern mimarlığın söz konusu manifestoyla göz önüne serilen eleştirel çerçevesini açıklığa kavuşturmayı amaçlamıştır. Bu noktadan hareketle, çalışmanın üç temel hedefinden ilki Yeni Anıtsallık kavramını netleştirmek; ikincisi modern mimarlık tarihindeki pozisyonunu belirlemek ve üçüncüsü ise, hedeflenen ve beklenmedik sonuçlarını çağdaş mimarlığa dönük olarak ayırt edebilmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEW MONUMENTALITY ÖZTEN, Ülkü M.Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Selahattin ÖNÜR December 2005, 95 pages“New monumentality”is a term which was first introduced to architectural discourse by Sigfried Giedion, Jose Luis Sert, and Fernand Leger right after the post-World War II in the early forties. The effect of the term comes from the polemical power of reformulation of the accustomed category“monument”within the field of the modern architecture. In this way, as it is shaped by the three authors, for the first time“New Monumentality”had been identified as a modern task under the name of Mne Points on Monumentality in 1943. Therefore, this thesis is mainly grounded on this significant text that is a primary manifestation of the need for the new monumentality. On these bases, that the manifesto is stressed an effort to determine the ethics of the post war modern architecture regarding: historicism, IVfunctionalism, and representation. This thesis seeks to clarify the self- critical frame which is unfolded by the manifesto within the context of the modern architecture. Thus, the first one of the three objectives of this thesis is to clarify the concept of new monumentality; the second one is to locate its position in the history of modern architecture; and the third one is to differentiate proposed and unintended outcomes of this movement within the contemporary discourses of architecture.