Design and implementation of LabVİEW based data acquisition and image reconstruction environment for METU-MRI system
LabVİEW tabanlı veri toplama, görüntü oluşturma arayüzü dizaynı ve ODTÜ-MRG sistemine uygulanması
  1. Tez No: 167013
  2. Yazar: MURAT EŞREF ÖZSÜT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT EYÜBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik Rezonans Görüntüleme, Lab VIEW, Veri Toplama, Alam Yoğunluğu Görüntüleme vıı, Magnetic Resonance Imaging, Lab VIEW, Data Acquisition, Current Density Imaging
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Öz LABVIEW TABANLI VERİ TOPLAMA, GÖRÜNTÜ OLUŞTURMA ARAYÜZÜ DİZAYNI VE ODTÜ-MRG SİSTEMİNE UYGULANMASI Özsüt, Murat Eşref Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. B. Murat Eyüboğlu Eylül 2005, 155 sayfa ODTÜ Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) Sisteminin veri toplama ve görüntü oluşturma görevleri 15 yıl öncesinin teknolojisiyle yapılmaktaydı. Bu sistem kontrol sinyallerinin eşzamanlı olarak iletilmesi özelliğine sahip değildi ve hafıza kısıtlamaları vardı. Kontrol yazılımı genel olarak assembly dilinde yazılmıştı, eklemeler yapılması güçtü, çok kısıtlı kullanıcı etkilleşimine sahipti ve zaman kayıplarına yol açıyordu. Sistemi tüm bu yönlerden geliştirmek amacıyla National Instruments firmasının ürünü, LabVTEW tabanlı, bir adet NI-6713 S/A kart (RF zarfım, gradyanları yaratmak vb.), ve bir adet NI-61 10E A/S kart (yankı sinyallerini sayısallaştırmak için) programlanıp sisteme entegre edilmiş ve darbe dizisi tasarımı, veri toplama ve görüntü oluşturma uygulamaları tasarlanıp hazırlanmıştır. Bunların yanısıra Manyetik Rezonans Akım Yoğunluğu Görünmeme (MR-AYG) deneylerinde kullanılabilecek yeni bir yöntem önerilmektedir. Bu yeni yöntemde MRG cihazının içinde hazır olarak bulunan gradyan sargısı görüntülenecek hacimde akım indüklemek için kullanılmıştır. vıİndüklenen akım tarafından yaratılan manyetik alanlar değişik akım seviyeleri için ölçülmüş ve bu yöntemi kullanarak akım indüklenebileceği ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF LABVIEW BASED DATA ACQUISITION AND IMAGE RECONSTRUCTION ENVIRONMENT FOR METU-MRI SYSTEM Özsüt, Murat Eşref M. Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. B. Murat Eyüboğlu September 2005, 155 pages Data acquisition and image reconstruction tasks of METU Magnetic Resonance Imaging (MRI) System are used to be performed by a 15 year-old technology. This system is incapable of transmitting control signals simultaneously and has memory limitations. Control software is written mostly in assembly language, which is hard to modify, with very limited user interface functionality, and time consuming. In order to improve the system, a Lab VIEW based data acquisition system consisting of a NI-6713 D/A card (to generate RF envelope, gradients, etc.) and a NI-6110E A/D card (to digitize echo signals) from National Instruments is programmed and integrated to the system, and a pulse sequence design, data acquisition and image reconstruction front-end is designed and implemented. Apart from that, a new method that can be used in Magnetic Resonance Current Density Imaging (MRCDI) experiments is proposed. In this method the readily built gradient coil of the MRI scanner is utilized to induce current in the imaging volume. Magnetic fields created by induced currents are IVmeasured for various amplitude levels, and it is proved that inducing current with this method is possible.