Preparation and characterization of acrylic bone cements
Akrilik kemik çimentolarının hazırlanması ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 167026
  2. Yazar: TUĞBA ENDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik çimentosu, akrilik çimento, poli(metil metakrilat), mikroküre, hidroksiapatit. vıı, Bone cement, acrylic cement, poly(methyl methacrylate), microsphere, hydroxyapatite
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
öz AKRILİK KEMİK ÇİMENTOLARININ HAZIRLANMASI VE KARAKTERİZ AS YON U Endoğan, Tuğba Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesrin HASIRCI Eylül 2005, 70 sayfa Akrilik kemik çimentoları protezi kemiğe sabitlemek amacıyla diş hekimliği ve ortopedik cerrahide kullanılmaktadır. Kemik çimentoları; uygulanan yükleri implanttan kemiğe transfer eder ve implant ve kemik arasındaki mekanik bağ yardımıyla implant/çimento/kemik sisteminin yük taşıma kapasitesini arttırır. Kemik çimentolarının pek çok avantajlarının yanı sıra; düşük mekanik özellikler, yüksek ekzotermik polimerizasyon sıcaklığı, çevre dokuya monomer salımı ve aseptik gevşeme gibi bazı dezavantajları da vardır. Düşük kür sıcaklığına, iyi mekanik özelliklere sahip ve biyouyumlu bir kemik çimentosu geliştirmek için çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmada, poli(metil metakrilat) (PMMA) mikroküreleri, baryum sülfat (BaS04) radyoopak madde, inorganik hidroksiapatit (HA) partikülleri ve 1-dodecil merkaptan (DDM) zincir durdurucu kullanılarak değişik kompozisyonlara sahip kemik çimentoları hazırlanmıştır. Hazırlanan çimentoların mekanik ve termal özellikleri incelenmiştir. Kompozisyona %8 hidroksiapatit eklendiğinde çekme ve basma dayanımı artmış ve kür sıcaklığı azalmıştır. %13 BaS04 eklenmesi çekme ve basma dayanımında sırasıyla %0.98'lik ve %10.29'luk düşüşe neden olmuştur. Metil metakrilat monomer miktarının %1, %2 ve %3'ü kadar DDM eklenmesi kür sıcaklığını 101.78°C'den sırasıyla 91.80°C, 78.38°C ve 71.35°C'ye düşürmüştür. vıHazırlanan kemik çimentolarının hepsi minimum basma dayanımı şartını (70 MPa) karşılamıştır ve minimum kür sıcaklığı 71.35°C olarak gözlemlenmiştir. Kemik çimentolarının istenilen optimum özelliklerde olabilmesi için biyouyumluluğunu, mekanik ve termal özelliklerini geliştirmek yönünde daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREPARATION AND CHARACTERIZATION OF ACRYLIC BONE CEMENTS Endoğan, Tuğba M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Nesrin HASIRCI September 2005, 70 pages Acrylic bone cements are used in dentistry and orthopedic surgery to fix prosthetic devices into the bone. Bone cements transfer and distribute the applied load and increase the load-carrying capacity of the prosthesis/cement/bone system with the help of mechanical bonding between the device and the bone. In spite of all their advantages, bone cements have several drawbacks such as insufficient mechanical properties, high exothermic polymerization temperature, release of monomer to the environmental tissue and loosening of implant. Studies are being carried out to improve bone cement formulations with low curing temperature, good mechanical properties and good biocompatibility. In this study, bone cements with different compositions were prepared by using poly(methyl methacrylate) (PMMA) microspheres, barium sulphate (BaS04) radiopaque agent, inorganic hydroxyapatite (HA) particles and 1-dodecyl mercaptan (DDM) chain stopping agent. Mechanical and thermal properties of the prepared bone cements were examined. When 8% hydroxyapatite was added into the formulation, both tensile and compressive strengths were increased and curing temperature was decreased. Addition of 13% BaS04 caused 0.98% and 10.29% decrease in tensile and compressive strength values, respectively. Addition of 1%, 2% and 3% DDM, relative to the amount of methyl methacrylate monomer, decreased the IVmaximum temperature from 101.78°C to 91.80°C, 78.38°C and 71.35°C, respectively. All compositions of the prepared bone cements fulfilled the minimum compressive strength (70 MPa) requirement and the minimum curing temperature was obtained as 71.35°C. In order to have optimum desired properties, further studies to improve biocompatibility, mechanical and thermal properties of bone cements are needed.