Design and performance analysis of a reversible axial flow fan
Tersinir eksenel fanların tasarımı ve performans analizi
- Tez No: 167027
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tersinir Eksenel Fan, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, kanat dizinlerinin aerodinamik performansı. vıı, Reversible Axial Flow Fan, Computational Fluid Dynamics, aerodynamic performance of blade cascades
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
oz TERSİNİR EKSENEL FANLARIN TASARIMI VE PERFORMANS ANALİZİ Köktürk, Tolga Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof.Dr. O.Cahit ERALP Haziran 2005, 143 sayfa Tersinir eksenel fanlar, acil durum havalandırma fanları olarak yeraltı toplu taşıma sistemlerinde, madenlerde meydana gelebilecek olası yangınlarda oluşacak dumanı en kısa sürede, insanlara zarar vermeden tahliye edebilmek için kullanılır. Çeşitli konfigürasyonlarda yerleştirilen fanlar duman pozisyonuna göre iki taraflı (tersinir) çalışabilmelidir. Bunun için fanların kanat kesitleri fanın dönüş yönüne göre emme veya basma çalışma durumunda aynı aerodinamik özellikleri göstermelidir. Bu çalışma, tam tersinir çalışabilen acil durum havalandırma fanları için kullanılabilen tam simetrik, elips kanat profillerinin aerodinamik özelliklerinin hesaplamalı akışkanlar dinamiği ile çözümlenmesi, tersinir eksenel fanların tasarımı üzerine bir metot geliştirilmesi ve geliştirilen metoda göre tasarlanan fanın hesaplamalı akışkanlar dinamiği kullanarak analizi üzerinedir. Kanat profillerinin aerodinamik performansı için çeşitli Reynolds sayılan, kanat sıklıkları ve hücum açılarında yerleştirilmiş kanat dizim üzerinde FLUENT yazılımı kullanılarak çözüm elde edilmektedir. Tam simetrik elips profiller için yapılan bu çözümün sonuçlan vitersinir eksenel fanların aerodinamik tasarımında geliştirilen metot içerisinde kullanılmaktadır. Geliştirilen metot ile belirli bir çalışma noktası için tasarlanan tersinir eksenel fanın performans analizi hesaplamalı akışkanlar dinamiği ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND PERFORMANCE ANALYSIS OF A REVERSIBLE AXIAL FLOW FAN Köktürk, Tolga M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof.Dr. O.Cahit ERALP June 2005, 143 pages Reversible axial flow fans are used as emergency ventilation fans to discharge the smoke generated on the probable fires occurring in the underground transportation systems and mines as quickly as possible, without causing any harm to people exposed to it. The fans which are placed in different configurations according to the location of fire must be able to work bi-directionally, namely reversible. Due to this fact, the blade profiles of the fan must possess the same aerodynamic performance while working on either discharge or suction condition of the fan, dictated by direction of the rotation. This manuscript consists of the computation of the aerodynamic performances of symmetrical blade profiles of fully reversible axial fans by computational fluid mechanics (CFD) methods, developing a methodology for the design of reversible axial fans and analysis of the designed fan with CFD methods. The aerodynamic performances of the blade cascades are evaluated using FLUENT 6.0 software for different Reynolds numbers, solidities and angle of attacks of the cascade. The ivresults of these computations are embedded into the developed methodology. Performance analysis of the reversible axial flow fan, which is designed with the developed methodology, is done with CFD techniques.