Effects of production parameters on porosity and hole properties in laser sintering rapid prototyping process
Lazer sinterleme hızlı prototipleme teknolojisinde üretim parametrelerinin, parça gözenek yapısı ve delik özellikleri üzerindeki etkileri
- Tez No: 167037
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERVE ERDAL, PROF. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Selective Laser Sintering, Hızlı Prototipleme, Gözenek Yapılan, Deney Tasannu. vn, Selective Laser Sintering, Rapid Prototyping, Manufacturing, Porous Structures, Design of Experiments
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
oz LAZER SİNTERLEME HIZLI PROTOTİPLEME TEKNOLOJİSİNDE ÜRETİM PARAMETLERİNİN, PARÇA GÖZENEK YAPISI VE DELİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ İLKGÜN, Özkan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Merve ERDAL Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa İlhan GÖKLER Eylül 2005, 126 Sayfa Lazer sinteleme, toz yapılarının katman katman birbirlerine lazer ile sinterlenmesiyle, bir çok değişik malzememeden 3 boyutlu parça imalatı yapabilen bir hızlı prototipleme teknolojisidir. Katman katman üretim metodunun kendine özgü doğasından ötürü, diğer bir çok hızlı prototipleme teknolojisinde de olduğu gibi, Lazer Sinterleme teknolojisiyle üretilen parçaların içerisinde gözenek yapılan bulunmaktadır. Bu gözenek yapılarındaki artış, üretilen parçaların dayanmılannda azalmaya neden olduğu için, genel uygulamalarda üretilen parçaların içerisinde gözenek yapılarının mümkün olduğunca az olması istenilmektedir. Fakat, son zamanlarda, doku mühendisliği ve işlevsel kompozit üretimi gibi, ortaya çıkan yeni bazı potansiyel uygulamalarda, parçalar içerisinde gözenek yapılarının bulunması ve bu gözenek yapılarının üretim işlemi sırasında kontrollü bir şekilde oluşturulması gerekliliği ortaya çıkmıştır. VIYapılan bu çalışmada, Lazer Sinterleme teknolojisinin, polimer bir malzemeden, önceden tasarlanmış gözenek yapılarım üretebilme kabiliyetleri araştırılmıştır. Bu çalışmada gözenek yapılan iki ayrı sınıf olarak tanımlanmıştır: üzerlerinde düzenli delik mimarisi bulunan, düzenli gözenek yapılan ve, tüm lazer ile sinterlenmiş parçaların içerisinde bulunan, dağınık gözenek yapılan. Düzenli gözenek yapılan ile ilgili yapılan çalışmada, Lazer Sinterleme teknolojisi ile oluşturulabilecek minimum delik büyüklükleri araştınlmış, belirlenmiş ve bu düzenli delik yapılarının oluşturulmasmdaki hassasiyet incelenmiştir. Düzensiz gözenek yapılan ile ilgili yapılan çalışmalarda ise, deney tasannu metodu kullanılarak gerçekleştirilen deneyler ile, Lazer Sinterleme teknolojisinin üretim parametrelerinin parçalar içerisinde oluşan düzensiz gözenek yapılarındaki etkileri incelenmiştir. Deneyler sonucunda, Lazer Sinterleme üretim parametrelerinden lazer gücü, lazer tarama hızı ve tarama aralığı parametrelerinin üretilen parçalarının yoğunluğu üzerinde olan etkilerini hesaplayan ve bu etkileri üretim öncesi tahmin edebilen matematiksel bir denklem bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF PRODUCTION PARAMETERS ON POROSITY AND HOLE PROPERTIES IN LASER SINTERING RAPID PROTOTYPING PROCESS İLKGÜN, Özkan M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Merve ERDAL Co-Supervisor: Prof. Dr. Mustafa İlhan GÖKLER September 2005, 126 Pages Selective laser sintering (SLS) is a rapid prototyping method in which three- dimensional objects are constructed by sintering thin layers of a variety of powdered materials via laser beanii In SLS, as in most other Rapid Prototyping methods, the produced parts exhibit varying degrees of intrinsic porosity due to the discrete nature of layer-by-layer production. Selective scanning and discrete bonding of individual particles or clusters of particles impart local porosity, which is mostly an undesired trait as the part integrity decreases with increased porosity. However, there are a number of emerging or potential applications as in tissue engineering and composite/functionally graded materials, in which part porosity and its control during production are needed. In this study, the manufacturing capabilities of selective laser sintering are investigated towards producing predesigned porous structures using a polymeric powder. The porous structures are characterized in two main categories: regular porous structures, which involve geometries such as predesigned holes and lattice structures that have orderly porous architecture, and irregular porous structures,, rvwhich exhibit random pore architecture that is intrinsic in all SLS parts. The limitations of producing regular porous structures are investigated, identified and quantified, based on hole size and dimensional accuracy. An experimental analysis based on design of experiments is employed to investigate the effects of processing parameters on the resulting macroscopic pore properties of irregular porous structures. A mathematical relation is developed to quantify and predict the relations between the SLS process parameters: Laser power, hatching distance, laser scan spacing, and the resulting apparent mass density (as a measure of porosity). The subsequent tests verify accuracy of the developed empirical model.