Synthesis of ferrocenyl cycloheptadienones
Ferrosenil sikloheptodienonların sentezi
- Tez No: 167038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ZORA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ferrosen, Ferrosen sikloheptadienonlar, Ferrocenil alkinler, metal-karben kompleksleri, siklopropilkarben-molibden kompleksi, Dötz tepkimesi. Vll, Ferrocene, ferrocenyl cycloheptadienones, ferrocenyl alkynes metal-carbene complexes, cyclopropylcarbene-molybdenum complex, Dötz reaction
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz FERROSENIL SİKLOHEPTADIENONLARIN SENTEZİ Açıkgöz, Canet Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Metin Zora August 2005, 85 sayfa Yedi üyeli halkalı bileşikler, biyolojik açıdan önemli olan birçok maddede bulunduklari için, organik kimyada bu bileşiklerin sentezleri büyük öneme sahiptir. Böyle oluşan, Aril grubunun ferrosenil grubu ile değiştirilmesinden oluşan bu önemli yapılar, gelişmiş antitumor aktiviteye sahip moleküllerin elde edilmesine imkan tanır. Çünkü ferrosen ve türevlerinin potansiyel antitumor özelliğe sahip olduğu daha önce yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle biz yedi üyeli halkalı bileşiklerin sentezi için siklopropilkarben-molibden kompleksinin ferrosen sübstitüe alkiller ile olan tepkimesini inceledik. Etinil ferrosenden 25A başlayarak, ferrocenilpropin 25B, 3-metil(2- ferrosenilletinil)silane 25C, l-ferrosenil-3-fenilnilprop-l-in 25D, l-ferrosenil-2- feniletin 25E, diferroseniletin 25F, ferrosenil(formil)asetilen 25G sentezlendi. Ferrosen sübstitutüe alkinler ile karben kompleksinin 17 reaksiyonundan, ferrosen bağlı sikloheptadienon 26, hidroliz ürünü 27, oc- hidroksisikloheptadienon 28 ve siklobutenon 29, kullanılan ferrosen bağlı alkinin yapışma bağh olarak elde edilmiştir. Bu reaksiyonlardan ilk defa a- hidroksisikloheptadienon 28B bileşiği sentezlenmistir. VIAyrıca terminal alkinler, 3-metil and formil bağlı alkinlerin, reaksiyonlari sonucunda beklenen ürünlerin oluşmadığı da tespit edilmiştir. Bunun nedeni büyük olasılıkla elektronik ve sterik etkenler ya da polimerleşme olayları olabilir. Metallosiklobüten oluşumu, elektrosiklik halka açılımı ve elektrosiklik halka kapanması ( CO insersiyon, redüktif eliminasyon) önerilen mekanizmadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF FERROCENYL CYCLOHEPTADffiNONES Açıkgöz, Canet M.S., Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Metin Zora August 2005, 85 pages Synthesis of seven-membered ring systems such as cycloheptadienones has attracted a great deal of attention in organic chemistry since they are present in a variety of biologically important molecules. Incorporation of the essential structures of such compounds with a ferrocene moiety instead of an aryl group could provide subtances with enhanced antitumor activities since some ferrocene derivatives have already proved to be active against a number of tumors. To develop a ferrocenyl-substituted seven-membered ring forming reaction, we have investigated the reaction of cyclopropylcarbene-molybdenum complex with ferrocenyl-substituted alkynes. As ferrocenyl-substituted alkyne, ferrocenyl- propyne (25B), (2-ferrocenylethynyl)trimethylsilane (25C), l-ferrocenyl-3- phenylprop-1-yne (25D), l-ferrocenyl-2-phenylethyne (25E), diferrocenylethyne (25F), ferrocenyl(formyl)acetylene (25G) were synthesized starting from ethynylferrocene (25A). IVThe reaction between cyclopropylcarbene-molybdenum complex and ferrocenyl alkynes produced ferrocenyl-substituted cycloheptadienones 26, hydrolysis product of cycloheptadienones, 27, a-hydroxycycloheptadienones 28 and cyclobutenones 29, depending on the substitution pattern of the alkyne moiety. Interestingly, a-hydroxycycloheptadienone product 28B was isolated from these types of reactions for the first time. Terminal alkynes, trimethyl- and formyl-substituted alkynes did not produce any expected product, possibly depending on the steric and electronic effects, and/or the polymerization of the alkyne. Proposed mechanism for the formation of cycloheptadienones involves metallacyclobutene formation, electrocyclic ring opening, electrocyclic ring closure, CO insertion, reductive elimination.