Synthesis and characterization of tetracarbonyl[N-N'-bis(ferrocenylmethylene)ethylenediamine] molybdenum(0) complex
Tetrakarbonil[N-N'-bis(ferrosenmetilen)etilendiamine] molibyen(0) kompleksinin sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 167036
  2. Yazar: FATMA SANEM KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ferrosen, Karbonil, Molibden, Elektrokimya, Etilendiamin, Diimin. vıı, Ferrocene, Carbonyl, Molybdenum, Electrochemistry, Ethylenediamine, Diimine
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
oz TETRAKARBONİL[N,N'-BİS(FERROSENMETİLEN) ETÎLENDÎAMÎNEJMOLİBDEN(O) KOMPLEKSİNİN SENTEZİ VE KARAKTERÎZASYONU Koçak, Fatma Sanem Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim Özkâr Mayıs 2005, sayfa 67 Bu çalışmada, iki ferrosen birimi içeren ve ikidişli bir ligant olan N,N'- bis(ferrosenilmetilen)etilendiamin molekülü benzende geri soğutucu altmda ferrosen karboksaldehit ve etilendiaminin kondenzasyon tepkimesiyle hazırlandı. Molekül İR, *H-, İJC-, UV-Vis, ve Kütle spektroskopi teknikleri yardımıyla tanımlandı. Daha sonra, bu ikidişli molekül tetrakarbonil(bisiklo[2.1.1]hepta-2,5-diene)molibden(0) ile tepkimeye sokuldu. Toluende gerçekleştirilen ligant yerdeğiştirme tepkimesi, tetrakarbonil|T^,N'-bis(ferrosenilmetilen)etilendiamin]molibden(0) formülündeki yeni kompleksin oluşumu ile sonuçlandı. Bu yeni kompleks çözelti ortamından turuncu kristaller şeklinde izole edilebildi ve element analizi, İR, Raman, UV-VIS, MS, 'H- ve 13C-NMR spektroskopileri ile tam olarak tanımlandı. İkidişli N,N'- bis(ferrosenilmetilen)etilendiamin ligantı, metal atomuna iki cis konumundan bağlanarak görünürde oktahedral geometriye sahip olan molibden kompleksini oluşturdu. Tetrakarbonil[N,N'-bis(ferrosenilmetilen)etilendiamin]molibden(0) kompleksinin elektrokimyası dönüşümlü voltametri, UV-VIS ve İR spektroskopileri viile kombine edilmiş sabit potansiyel elektrolizi ve kronoamperometri ile çalışıldı. Dönüşümlü voltametride bir tersinmez ve üç tersinir yükseltgenme gözlendi. Bunlardan tersinmez olan ve tersinir yükseltgenmelereden biri molibdene, diğer iki tersinir yükseltgenmenin de merkez demir atomlarına ait olduğu gözlendi. Molibden kompleksinin oluşmasından sonra, iki ferrosen grubunun birbiri ile elektronik iletişime geçtikleri bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF TETRACARBONYL[N,N'-BIS(FERROCENYLMETHYLENE) ETHYLENEDIAMINE]MOLYBDENUM(0) COMPLEX Koçak, Fatma Sanem M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Saim Özkâr May 2005, 67 pages In this study a bidentate ligand containing two ferrocenyl moieties, N,N'- bis(ferrocenylmethyIene)ethylenediamine, was prepared by condensation reaction of ferrocenecarboxyaldehyde and ethylenediamine on refluxing in benzene. The molecule was identified by IR, Raman, UV-Vis, IH-, 13C-NMR spectroscopies. Then, this bidentate molecule was reacted with tetracarbonyl(bicyclo[2.1.1] hepta- 2,5-diene)molybdenum(0). The ligand substitution reaction in toluene yielded the new complex, tetracarbonyl|^,N'-bis(ferrocenylmethylene)ethylenediamine] molybdenum(O). This new complex could be isolated from the reaction solution in the form of orange crystals and fully characterized by elemental analysis, IR, UV- Vis, MS, lH- and 13C-NMR spectroscopies. As a bidentate ligand, N,N'- bis(ferrocenylmemylene)emylenediamine binds the metal atom in the two cis positions in the pseudooctahedral geometry of the molybdenum-complex. Electrochemistry of the tetracarbonyl[N,N'-bis(ferrocenylmethylene) ivethylenediamine]molybdenum(0) was studied by cyclic voltammetry, chronoamperometry and controlled potential electrolysis combined with the UV-Vis or infrared spectroscopy. One irreversible oxidation and three reversible oxidations were observed in the cyclic voltammogram. Irreversible and a reversible oxidations are attributed to molybdenum and the other two reversible oxidation to iron centers. It is found that the two ferrocene groups started communication with each other after formation of molybdenum-complex.