Developing a three-tier test to assess high school students' misconceptions concerning force and motion
Lise öğrencilerinin kuvvet ve hareket konusu ile ilgili kavram yanılgılarını ölçmek amacıyla üç basamaklı bir test geliştirme
  1. Tez No: 167048
  2. Yazar: FATMA TÜRKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik eğitimi, kavram yanılgıları, kuvvet ve hareket, kavram yanılgısı testi, üç-basamaklı test vıı, Physics education, misconceptions, force and motion, misconception test, three-tier test
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
oz LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KUVVET VE HAREKET KONUSU İLE İLGİLİ KAVRAM YANILGILARINI ÖLÇMEK AMACIYLA ÜÇ-B ASAMAKLI BİR TEST GELİŞTİRME Türker, Fatma Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ali ERYILMAZ Aralık 2005, 135 sayfa Bu çalışmanın amacı lise öğrencilerinin kuvvet ve hareket konusu ile ilgili kavram yanılgılarını ölçmek için bir üç-basamaklı test geliştirmektir. Birinci basamak geleneksel bir çoktan seçmeli sorudur, ikinci basamak birinci basamağa verilen cevabın sebebini sorgulayan birkaç seçenek sunar, ve üçüncü basamak öğrencilerin ilk iki basamağa verdikleri cevaplar için emin olup olmadıklarını sorar. Test geliştirme işleminde, Açıklama İsteyen Kuvvet ve Hareket Testi geliştirildi ve Üç Basamaklı Kuvvet ve Hareket Testi (ÜBKHT)'nin çeldiricilerini belirlemek amacıyla yararlanıldı. Test 207 öğrenciye uygulandı fakat 19 öğrenci çok fazla eksik cevaptan dolayı bütün analizlerden çıkarıldı. ÜBKHT'nin geçerliğini kontrol etmek için öğrencilerin öz-güven seviyeleri ile ilk iki basamaktaki öğrenci puanlan arasındaki ilişki araştırıldı ve ayrıca öğrencilerin öz-güven seviyeleri ile ilk iki basamaktaki kavram yanılgısı puanlan arasındaki ilişki araştırıldı. Öğrenci puanlan ve kavram yanılgısı puanlan kullanılarak faktör analizleri yapıldı; ve doğru-sebepli yanlışlar ile yanlış-sebepli vıdoğruların yüzdelikleri hesaplandı. Doğru-sebepli yanlışların ve yanlış- sebepli doğruların yüzdelikleri sırasıyla %6 ve %8 olarak bulundu. Öğrenci puanlan ve kavram yanılgısı puanları için güvenirlik katsayıları sırasıyla 0,48 ve 0,62 olarak hesaplandı. Sonuç olarak, ÜBKHT yi bir başarı testi olarak kullanmak, onu bir kavram yanılgısı testi olarak kullanmak kadar güvenilir olmayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPING A THREE-TIER TEST TO ASSESS HIGH SCHOOL STUDENTS' MISCONCEPTIONS CONCERNING FORCE AND MOTION Türker, Fatma M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ali ERYILMAZ December 2005, 135 pages The purpose of this study is to develop a three-tier test for assessing high school students' misconceptions concerning force and motion. The first tier is a traditional multiple choice item, the second tier presents several alternatives addressing the reason for the response for the first tier, and the third tier asks if examinees are confident for their responses to the first two tiers. In the process of test development, Force and Motion Test Requesting Reasoning was developed and utilized to determine the alternatives of Force and Motion Three Tier Test (FMTTT). The test was administered to 207 students, but 19 students were removed from all analyses due to too many missing items. For checking validity of the FMTTT, correlation was investigated between confidence levels and student scores on the first two tiers, and also correlation between confidence levels and student misconception scores on the first two tiers was investigated. Factor analyses were conducted using scores and misconception scores; and percentages of false negatives and false positives IVwere estimated. The percentages of false negatives and false positives were found to be 6% and 8%, respectively. The reliability coefficients were estimated for student scores and misconception scores as 0.48 and 0.62, respectively. In conclusion, using the FMTTT as an achievement test may not be as reliable as using it as a misconception test.