The effect of instruction with problem posing on tenth grade students' probability achievement and attitudes toward probability
Problem kurarak ders işleniş yönteminin öğrencinin olasılık başarısına etkisi ve olasılığa yönelik tutumuna etkisi
- Tez No: 167049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFURE BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik, Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık, Başarı, Tutum, Problem Kurma. VII, Mathematics, Probability, Achievement, Attitude, Problem Posing
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
oz PROBLEM KURARAK DERS İŞLENİŞ YÖNTEMİNİN ÖĞRENCİNİN OLASILIK BAŞARISINA ETKİSİ VE OLASILIĞA YÖNELİK TUTUMUNA ETKİSİ DEMİR, Barış Burçin Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Safure BULUT Aralık 2005, 72 sayfa Bu çalışmanın amacı problem oluşturma öğretim yönteminin öğrencinin olasılık konularındaki başarısına, olasılığa ve matematiğe yönelik tutumuna etkisini araştırmaktır. Araştırma Nallıhan-Ankara daki bir genel ve bir de anadolu lisesinde toplam 82 onuncu sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Çalışmanın 27 deneği Problem Kurma Öğretim Yöntemi (PKÖY) ile 55 deneği ise Geleneksel Öğretim Yöntemi (GÖY) ile öğretim almışlardır. Bu araştırmada veri toplamak için şu ölçme araçları kullanılmıştır. Olasılık Tutum Ölçeği (OTÖ), Olasılık Başarı Testi (OBT) ve Matematik Tutum Ölçeği (MTÖ). MTÖ ve OTÖ ön ve son test olarak uygulandı, OBT ise son test olarak uygulandı. Ayrıca, öğrencilerin 2004-2005 eğitim -öğretim yılı Matematik ve Türkçe ders notları, VIöğrencilerin olasılık başarılarına etkilerini yorumlamak için, okul idarelerinden temin edildi. Bu araştırmanın sonuçları gösteriyor ki: Problem Kurma Öğretim Yöntemi grubundaki öğrenciler ile Geleneksel Öğretim Yöntemi grubundaki öğrenciler arasında olasılık başarı sonuçlarına, olasılığa ve matematiğe tutumlarına göre PKÖY lehine istatiksel olarak anlamlı bir fark görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF INSTRUCTION WITH PROBLEM POSING ON TENTH GRADE STUDENTS' PROBABILITY ACHIEVEMENT AND ATTITUDES TOWARD PROBABILITY DEMİR, Barış Burçin M.S., Department of Secondary School Science and Mathematics Education Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Safure BULUT December 2005, 72 pages The purpose of the study was to investigate the effects of instruction with problem posing on tenth grade students' probability achievement and attitudes towards probability. The study was conducted in Nalhhan-Ankara with a total of 82 tenth grade students who were enrolled in one Public High School and one Anatolian High School. Twenty-seven of the subjects received instruction with Problem Posing (PPI), and fifty- five of the subjects received instruction with Traditional Method (TM). The following measuring instruments were used to collect data: Probability Attitude Scale (PAS), Probability Achievement Test (PAT) and Mathematics Attitude Scale (MAS). The PAS and MAS were administered as both pre and post-tests. The PAT was administered as post-test. In addition, students' overall academic year of IV2004-2005 Mathematics and Turkish course grades were collected from the school administration in order to interpret the effects of those grades on students' probability achievement. The results of the study indicated that: There was a statistically significant difference between the mean scores of students received instruction with problem posing and those received instruction with traditional method in terms of probability achievement, attitudes toward probability and mathematics in the favor of PPL