Cracked elastic annulus bonded to rigid cylinder
İçinden rijit silindire yapışan çatlaklı tüp
  1. Tez No: 167065
  2. Yazar: ENGİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUŞEN GEÇİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: sonsuz uzunlukta tüp, çatlak, rijit silindir, gerilme şiddeti katsayısı, annulus, rigid cylinder, crack, stress intensity factor. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
oz İÇİNDEN RİJÎT SİLİNDİRE YAPIŞAN ÇATLAKLI TÜP Yılmaz, Engin Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Ruşen Geçit Aralık 2005, 71 sayfa Bu çalışmada, içinden rijit silindire yapışan (d-c) genişliğinde halka şeklinde simetrik çatlak içeren iç çapı a, dış çapı b olan bir tüp problemi ele alınmıştır. Tüpün malzemesinin lineer elastik ve izotrop olduğu varsayılmıştır. Tüpün dış yüzeyi serbesttir. Çatlak yüzeyleri yayılı basınç yüklerine maruzdur. Problemin çözümü sonsuzda düzgün yayılı çekmeye maruz kalmış tüp ve halka şeklinde çatlak içeren tüp problemlerinden elde edilir. Elastisite denklemleri, Fourier ve Hankel dönüşümleri kullanılarak çatlak yüzü yer değiştirme türevi cinsinden yazılan bir tekil integral denkleme dönüştürülür. Gauss-Lobatto ve Gauss-Jacobi integrasyon formülleri kullanılarak bu tekil integral denklem bir lineer cebrik denklem takımına dönüştürülür. Daha sonra çatlak uçlarındaki gerilme şiddeti katsayıları sayısal olarak hesaplanır. Sonuçlar grafikler şeklinde verilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRACKED ELASTIC ANNULUS BONDED TO RIGID CYLINDER Yılmaz, Engin Ms., Department of Engineering Sciences Supervisor: Prof. Dr. M. Ruşen Geçit December 2005, 71 pages In this study, a long annulus bonded to a rigid cylinder containing an axisymmetric circumferential crack of width (d-c) at the midplane is considered. The material of the annulus is assumed to be linearly elastic and isotropic. The external surface of the annulus is free of stress. Surfaces of the crack are subject to distributed compressive loads. The Fourier and Hankel transform techniques are used to solve the governing equations which are reduced to a singular integral equation for crack surface displacement derivative. This integral equation is converted to a system of linear algebraic equations which are solved numerically by using Gauss-Lobatto and Gauss-Jacobi quadrature formulas. Then, the stress intensity factors at the edges of the crack are calculated. Results are presented in graphical form.