Channel estimation for OFDM systems
Dikgen sıklık bölümlü çoğullama sistemleri için kanal kestirimi
  1. Tez No: 167067
  2. Yazar: İLKER GÜREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU TUNCAY KOÇ, PROF. DR. YALÇIN TANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dikgen Sıklık Bölümlü Çoğullama (OFDM), İyonosferik Yüksek Frekans (HF) Kanalı, Doğrusal Kanal Modelleme, Kanal Kestirimi, Kanal Takibi, Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM), Ionospheric High Frequency (HF) Channel, Linear Channel Modelling, Channel Estimation, Channel Tracking IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz DİKGEN SIKLIK BÖLÜMLÜ ÇOGULLAMA SİSTEMLERİ İÇİN KANAL KESTİRİMİ Gürel, İlker Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Arzu TUNCAY KOÇ Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın TANIK Kasım 2005, 135 sayfa Bu tezde, HF kanalında çeşitli pilot sembol temelli kanal kestirim ve takip algoritmaları incelenmiş ve paket veri yapısı temelli OFDM sistemleri için performansları karşılaştırılmışür. HF kanalı için Watterson HF kanal modeli kullanılmıştır. LS kanal kestirim yöntemi, LMMSE kanal kestirim yöntemi, LMS kanal takibi yöntemi, RLS kanal takibi yöntemi, sabit pozisyon modeline dayanan Kalman filtresi kanal takip yöntemi ve sabit hız modeline dayanan Kalman filtresi kanal takip yöntemi performansları karşılaştinlrmştır. LMS ve RLS yöntemleri için adaptif yaklaşımlar da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHANNEL ESTIMATION FOR OFDM SYSTEMS Gürel, İlker M. S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Asst. Prof. Dr. Arzu TUNCAY KOÇ Co-Supervisor : Prof. Dr. Yalçın TANK November 2005, 135 pages In this thesis, various pilot symbol aided channel estimation and tracking methods are investigated and their performances are compared for an OFDM system with packet based communication on HF channel. For the HF channel, Watterson HF channel model is used. The compared methods are least squares (LS) channel estimation, linear minimum mean square error (LMMSE) channel estimation, least mean squares (LMS) channel tracking, recursive least squares (RLS) channel tracking, constant position model based Kalman filter channel tracking, and constant velocity model based Kalman filter channel tracking. For LMS and RLS methods some adaptive approaches are also investigated.