Urban balconies as public open areas a case study: Bursa
Kamusal açık alanlar olarak kent balkonları Bursa örneği
- Tez No: 167068
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kent Balkonları, Bakı Noktaları, Topografik özellikler, Kamusal Açık Alanlar, Bursa. vıı, Urban Balconies, Vista Points, Topographical Features, Public Open Areas, Bursa
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz KAMUSAL AÇİK ALANLAR OLARAK KENT BALKONLARI BURSA ÖRNEĞİ Özaslan, Aslıhan Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Tasarım Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Adnan Barlas Aralık 2005, 129 sayfa Kentsel çevrelerdeki kamusal alan ihtiyacı her gün artmaktadır. Bu tez kamusal açık alanların önemli elemanlarından biri olan kent balkonlarına odaklanmaktadır. Bu alanların tarihsel geçmişleri, kentlere katkıları, sınıflandırılmaları ve örneklendirilmeleri, kavramı tanımlayan önemli başlıkları oluşturmaktadır. Bu çalışma Bursa'nın kentsel gelişimine etki eden önemli doğal elemanları da araştırırken, bunların arasında kent balkonlarının yerini sorgulamaktadır. Bu tez Bursa'nın kent balkonlarının; geçmiş ve günümüzdeki durumlarını, türlerini ve vıkullanımlarını açıklarken, bunların var olan fakat ihmal edilmiş; kentsel imgenin oluşmasında olduğu gibi kentin fiziksel şekillenmesinde de önemli rol oynama potansiyeline sahip, niteliksel ve niceliksel değerlerini belirtmektedir. Bununla ilişkili olarak kent balkonlarının kamusal açık alanlar olarak yeniden canlandırılmalarının önemi de bu çalışmada yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
oz KAMUSAL AÇİK ALANLAR OLARAK KENT BALKONLARI BURSA ÖRNE?İ Özaslan, Aslıhan Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Tasarım Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Adnan Barlas Aralık 2005, 129 sayfa Kentsel çevrelerdeki kamusal alan ihtiyacı her gün artmaktadır. Bu tez kamusal açık alanların önemli elemanlarından biri olan kent balkonlarına odaklanmaktadır. Bu alanların tarihsel geçmişleri, kentlere katkıları, sınıflandırılmaları ve örneklendirilmeleri, kavramı tanımlayan önemli başlıkları oluşturmaktadır. Bu çalışma Bursa'nın kentsel gelişimine etki eden önemli doğal elemanları da araştırırken, bunların arasında kent balkonlarının yerini sorgulamaktadır. Bu tez Bursa'nın kent balkonlarının; geçmiş ve günümüzdeki durumlarını, türlerini ve vıusages of urban balconies' of Bursa; this thesis emphasizes their existing but neglected qualitative and quantitative values, that have the potential to play an important role for the physical shaping of the city so as the formation of urban image. Related to this, also the importance of the revitalization of the urban balconies as public open areas takes part in this study.