Process and participation in legal regulations of urban regeneration: The case of Zeytinburnu, İstanbul
Kentsel dönüşümün yasal düzenlemesinde süreç ve katılım: İstanbul, Zeytinburnu örneği
- Tez No: 167076
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BALAMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Kapsamlı Dönüşümde Süreç, Katılımın Yerel Örgütlenmesi, Dönüşümün Yasal Düzenlemeleri, Zeytinburnu Projesi VII, Urban Regeneration, Procedural Steps in Comprehensive Regeneration, Local Organization of Participation, Legal Regulation of Regeneration, The Zeytinburnu Project
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
oz KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN YASAL DÜZENLENMESİNDE SÜREÇ VE KATILIM: İSTANBUL, ZEYTİNBURNU ÖRNEĞİ Çiçek, Hüseyin Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat Balamir Aralık 2005, 201 sayfa Türkiye'de kentler; ekonomik, sosyal ve kültürel koşullardaki değişmeler, teknolojik ilerlemeler ve yüksek doğal afet riskleri nedenleriyle, gelişmekten çok dönüşüme zorlanmaktadır. Bu bakımdan, kapsamlı ve bütünleştirilmiş bir vizyon ve eylem gerektiren kentsel dönüşüm kavramı önem kazanmaktadır. Yakın bir gelecekte Türkiye, geleneksel eğilim olan kentlerin genişlemesinden, mevcut kentsel alanların dönüşümüne odaklanmak zorunda kalacaktır. Kentsel dönüşüm planlamasının kapsamı ve yöntemi, imar planlamasından farklı olduğundan, kentsel dönüşüm için özel bir yasal çerçeve ve süreç gerekmektedir. Günümüzde kent planlama disiplininin önündeki başlıca sorun, yasal çerçeve içinde fiziksel, sosyal ve çevresel konuların eşgüdümünü sağlamak amacıyla, kapsamlı kentsel dönüşüm politikalarının ilgili süreç tanımlarıyla birlikte geliştirilmesidir. Bu gereksinimi ayrıntılı biçimde tanımlamak amacıyla, Türkiye'deki güncel kentsel dönüşüm projelerinde biri olan Zeytinburnu Kentsel Dönüşüm Projesi'nin süreci ve yasal yönleri, ilgili yasalar ve yasa taslakları ve yurtdışı örnekleri ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Temel bulgu, son düzenlemelerdeki süreç adımların ve yasal yapıların tek yönlü bir kentsel vıdönüşüm anlayışına sahip olduğu yönündedir. Bu düzenlemelerde, uygulama yetkilerini merkezileştirme, doğrusal süreç olarak fiziksel dönüşüme bağlanma, katılım biçimlerini engelleme eğilimleri bulunmaktadır. Dönüşüm hakkındaki özel yasalar kadar 'imar', 'Yerel Yönetimler' ve 'Belediye' yasalarının da süreç ve yasal hükümleri değişiklik gerektirmektedir. Yerel yönetimler dönüşüm alanlarını 1/5000 ölçekli nazım planda belirlemek üzere görevlendirilmelidirler; bu İmar Kanunu'nun (3194) bir maddesinin değiştirilmesi ile düzenlenebilir. Kapsamlı dönüşüm için gerekli görev ve sorumluluklar 'Belediye Kanunu' (5272) ve 'il özel İdaresi Kanunu' (5302) ile sağlanabilir. Bu kanunlar, yerel yönetimlere dönüşüm projelerini uygulamak üzere ayrıcalıklar verebilir. İkinci bir süreç gereksinimi, planların hazırlanması hakkındadır. Planların hazırlanması katılımcı yöntemler kadar, geribildirimi ve önceki aşamalara geri dönmeyi sağlayan çok yönlü yapıyı da gerektirmektedir. Bu, dönüşüm projelerinin hazırlanması hakkında bir yönetmelik ile düzenlenebilir. Bu yönetmelik, 3194 numaralı İmar Kanunu'nun imar Planlarının Düzenlenmesi ile ilgili Teknik Şartnamesi'ne benzerlik gösterebilir. Bu yönetmelik, yerel halkın ve paydaşların sürece katılımını zorunlu kılabilir. Belediye Kanunu'nun 13. maddesinin değiştirilmesi, katılım sürecinin gerçekleştirilmesi için yeterli olabilecektir. Kamu, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasında ortaklıkları olanaklı kılan Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 24. maddesi, dönüşüm projelerinde çok gerekli olan sinerji için, belediye kanununa ayrıca eklenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROCESS AND PARTICIPATION IN THE LEGAL REGULATION OF URBAN REGENERATION: THE CASE OF ZEYTİNBURNU, İSTANBUL Çiçek, Hüseyin M.S., Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Murat Balamir December 2005, 201 pages High risks imposed by natural hazards, and changes in economic, socio-cultural and technological conditions compel Turkey to transform its cities rather than promote growth. In this respect, urban regeneration became a significant concern demanding a comprehensive and integrated vision and action. Turkey will have to focus on regenerating the built environment in the near feature, rather than follow conventional trends of city-extension development. As scope and methods of urban regeneration planning differ from that of development-planning, a special legal framework and process for urban regeneration is required. The development of comprehensive urban regeneration policies to coordinate physical, social and environmental issues, together with relevant procedural steps, all accommodated within a legal framework are today the most challenging problem in urban planning. To identify the needs in detail, procedural and legal aspects of Zeytinburnu Urban Regeneration Project one of the current urban regeneration projects, related laws and draft laws, and experience abroad are comparatively reviewed here. The main finding is that the ivprocedural steps and legal arrangements of recent regulations represent single-minded understandings of the scope of urban regeneration. There are tendencies of centralizing the powers of implementation, relying only on physical regeneration as a linear process, discouraging all forms of participation. The recent regulatory attempts in special laws concerning regeneration, as well as in laws of 'development', 'local administrations' and 'municipalities' need to be modified in their procedural and legal provisions. Local authorities can be charged to designate regeneration areas at 1/5000 city master plans which could be coordinated by changing an article within Development Law (3194). Tasks and responsibilities for comprehensive regeneration could be provided with the Law of Municipalities (5272), and the Law of Provincial Administration (5302). These laws could also equip local authorities with prerogatives of implementing regeneration projects. A second procedural requirement concerns the preparation of plans. This demands steps for participatory interventions as well as a versatile structure to allow feedback and returns to former stages of planning. This could be introduced by means of a regulation regarding preparation of regeneration projects. This resembles the regulation on technical specifications for the preparation of development plans of Law 3194. This can enforce the participation of local citizens and stakeholders to the process. Changing the article 13 of the Municipality Law would suffice for the realization of participation processes. The article (24n) of the Greatercity Municipalities Law that enable partnerships between public, private bodies and NGOs can be further introduced to the Municipality Law for the very necessary synergies in regeneration projects.