The role of venture capital in urban and regional development: The case of Ostim
Kentsel ve bölgesel kalkınmada girişim sermayesinin rolü: Ostim örneği
  1. Tez No: 167077
  2. Yazar: GÖKÇEN PALA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH PINARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme (KOBÎ), girişim sermayesi, bölgesel kalkınma. vıı, Small and Medium Sized Enterprises (SMEs), venture capital, regional development
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
öz KENTSEL VE BÖLGESEL KALKINMADA GİRİŞİM SERMAYESİNİN ROLÜ: OSTİM ÖRNEĞİ Pala, Gökçen Yüksek Lisans, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Melih Pınarcıoğlu Aralık 2005, 116 sayfa Girişim sermayesi, büyüme potansiyeli olan küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) finansal destek sağlamanın yanısıra, ülkelerde girişimciliğin desteklenmesi, teknolojik ilerlemenin sağlanması ve kentsel ve bölgesel kalkınmanın sağlanmasına da önemli katkıda bulunmaktadır. Bu çalışma, ülkemizde girişim sermayesi yatırımlarının sınırlı olmasının nedenlerini araştırmakta ve hem KOBİ'lerin finansal sorunlarının çözülmesinde hem de ülkede kentsel ve bölgesel kalkınmanın sağlanmasında girişim sermayesinin etkinliğinin artırılması için alınması gereken önlemleri belirlemeye çalışmaktadır. Diğer yandan girişim sermayesinin, yüksek büyüme potansiyeline sahip KOBİ'lerin karşılaştıkları yönetim ve teknik sorunların çözümünde etkin bir model olduğu vurgulanmaktadır. Bu amaçla yapılan saha çalışması iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda, Ankara'da OSTM Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren 100 KOBİ ile anket çalışması yapılmıştır. KOBİ'lerin genel yapısı, kuruluş ve büyüme dönemlerinde finansal sorunlarını çözmek için hangi finansman kaynaklarını kullandıkları, devlet yardımları, girişim sermayesi ve kredi garanti fonu hakkında bilgi seviyeleri vıirdelenmiştir. KOBÎ'ler çoğunlukla kısıtlı sermayeli, işletme sahibinin ayın zamanda işletmede yönetici olduğu aile işletmesi özelliğindedirler. İşletmelerin kuruluş ve büyüme dönemlerinde kullandıkları en önemli kaynak öz kaynaktır. Bu işletmelerin yatırım ve ihracat teşvikleri ve teknoloji geliştirme destekleri gibi devlet yardımlarım, kredi garanti fonunu ve girişim sermayesini kullanma oranı düşüktür. Bunun en önemli sebepleri arasında bilgi yetersizliği, nitelikli eleman yetersizliği, bürokratik engeller sayılabilir. İkinci kısımda, Türkiye'de faaliyet gösteren üç önemli girişim sermayesi şirketinin yatırım uzmanı ya da yöneticisiyle ikili görüşmeler yer almıştır. Girişim sermayesi firmalarının amacı, proje değerlendirme süreci ve KÖBİ'lerden beklentileri belirlenmiştir. Girişim sermayesi firmaları, kendilerine önerilen projelerin büyüme potansiyelinin olmamasından sıkıntı duymaktadır. Ayrıca, işletmelerin girişim sermayesine başvuru esnasında sunması gereken finansal bilgileri hazırlayacak yeterli teknik donanıma sahip olmamaları önemli bir sorun olarak tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucu elde edilen verilere dayanılarak, Türkiye'deki KOBİ'lerin girişim sermayesi sistemini daha etkin kullanmaları için alınması gereken öneriler ortaya konulmuştur. Bu kapsamda öncelikle devlet yardımlarının -özellikle araştırma ve geliştirme destekleri sağlayan kuruluşların- etkinliğinin artırılması gerekmektedir. İkinci olarak. Kredi Garanti Fonu'nun daha fazla yatırımcıya teminat desteği vermesi için güçlendirilmesi gereklidir. Son olarak da, girişim sermayesine başvurmak isteyen işletmelerin proje geliştirme ve girişim sermayesine başvurma dönemlerinde danışmanlık sağlayacak bir merkezin kurulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF VENTURE CAPITAL IN URBAN AND REGIONAL DEVELOPMENT: THE CASE OF OSTM Pala, Gökçen M. S., Department of City Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M.Melih Pmarcıoğlu December 2005, 1 16 pages Venture capital (VC) has been accepted to play an important role in encouraging of entrepreneurship, maintaining technological improvement and, urban and regional development in the country besides providing financial support for small and medium size enterprises (SMEs) with high growth potential. This thesis analyzes the reasons of the limited venture capital investments in Turkey and the measures that should be taken in order to increase both the effectiveness of VC in maintaining urban and regional development and VC investments to SMEs. Furthermore, VC is emphasized to be an important model that can be efficient in solving the financing, management and technical problems of SMEs with high growth potential. In order to analyze the problems, a field research was conducted. Research consists of two parts. In the first part, the questionnaire was conducted with 100 SMEs in Ankara that are active in OSTIM so as to reveal the general characteristics of SMEs and the funds they use to solve their financial problems in start-up and expansion stages. SMEs are generally family run firms that have limited capital and whose owner is also the manager in the firm. Equity capital is the most important source that is used in the start-up and expansion stages by the firms. IVThe rate of usage of subsidies like investment and export incentives and technology development support, credit guarantee fund and venture capital by these firms is low. Lack of knowledge, insufficiency of qualified staff and bureaucratic barriers are the most significant reasons of this situation. In the second part, interviews with venture capitalists or managers of 3 important VC firms that are active in Turkey come up. These interviews aimed to reveal the goal of VC firms, evaluation process of the applications and VC firms' expectations from SMEs. VC firms face difficulties with the projects with no growth potential. Moreover, applicant firms do not have adequate staff and supplies in order to prepare the financial information for the application process, and this happens to be a crucial problem. According to the results of the field research, some suggestions are tried to be put forward in terms of the achievement of a more effective use of VC system in Turkey. In this regard, firstly, efficiency of subsidies-particularly institutions that provide R&D supports- should be increased. Secondly, Credit Guarantee Fund should be strengthened in order to provide more entrepreneurs with guarantee support. And finally, establishment of a center that is to provide consultancy for applicant firms in their project development and application periods is suggested.