The performance of medium and long span timber roof structures: A comparative study between structural timber and steel
Orta ve geniş açıklıklı ahşap çatıların performansı: Ahşap ve çeliğin karşılaştırmalı çalışması
- Tez No: 167078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCÜMENT ERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ahşap, Çelik, Çatı, Strüktür, Açıklık, Timber, Steel, Roof, Structure, Span IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
ÖZ ORTA VE GENÎŞ AÇKLIKLI AHŞAP ÇATILARIN PERFORMANSI: AHŞAP VE ÇELİĞÎN KARŞILAŞTIRMALI ÇALIŞMASI ERTAŞTAN, Evren Yüksek Lisans, Yapı Bilimleri, Mimarlık Bölümü Süpervisor: Assoc. Prof. Dr. Ercüment ERMAN Aralık 2005, 174 sayfa Bu çalışma strüktürel ahşap ve çeliğin orta ve geniş açıklıklı çatılarda performanslarının karşılaştırılmasının kapsamaktadır. Çatı sistemleri hakkında, strüktürel elemanları, çatı çeşitlerini, açıklık tanımım ve çatı sınıflandırmasını kapsayan teknik bir özet tartışılmıştır. Çatı sistemleri geleneksel ve güncel sınıflandırılmalarla detaylı anlatılmıştır. Tez strüktürel ahşap ve çeliği strüktürel, yapım ve malzeme performanslarına göre karşılaştırmaktadır. Araştırma Türkiye'de strüktürel ahşap kullanılarak tasarlanmış çatılan üretim, uygulama ve pazarlama kriterlerine göre de kapsamaktadır. Sonuş bölümünde ahşap ve çeliğin performans kriterleri özetlenmiş, sonuç tablosunda performans kriterleri ahşap ve çelik için karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PERFORMANCE OF MEDIUM AND LONG SPAN TIMBER ROOF STRUCTURES: A COMPARATIVE STUDY BETWEEN STRUCTURAL TIMBER AND STEEL ERTAŞTAN, Evren M.S, in Building Science, Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ercüment ERMAN December 2005, 174 pages This thesis analyzes the performance of structural timber and steel in medium and long span roof structures. A technical background about roof structures including structural elements and roof structure types, span definitions, and classification of roof structures are discussed. Roof structures are detailed with traditional and the contemporary forms. The thesis comprises the comparison between structural timber and steel by using structural, constructional and material properties. Structural forms and the performance of timber and steel are discussed. The research also includes the roof structures built with structural timber in Turkey, application, marketing and examples in Turkey are indicated. In the conclusion part the performance criteria of timber and steel are summarized, the researcher has prepared a table to compare the performance of timber and steel.