Yıldız ve genç erkek basketbolcularda morfolojik yapı ve performans ilişkileri
The Relationship of performance and morphological statue between junior and young male basketball players
- Tez No: 69153
- Danışmanlar: PROF. DR. M. KAMİL ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basketbol, Antropometri, Performans, Morfolojik özellikler, Somatotip, Beden Kompozisyonu, Proporsiyon, Motor Özellikler, Basketball, Antropometry, Performance, Morphological pe culiarity, Somatotype, Body Composition, Proportion, Motor Ability
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
IV ÖZET Araştırmanın amacı,Yıldız ve Genç erkek basketbolcularda morfolojik yapı ve Performans ilişkilerinin araştırılması. Araştırma Antalya ilinde çeşitli kulüplerde oynayan 60 erkek sporcu üzerinde yapılmıştır. Morfolojik bulgular için Boy.Ağırlık, Oturma Yüksekliği, Kulaç uzunluğu, B.M.I, Kol Kas Alanı, Cormique indeks, Somatotip, Beden %Yağ, Biakromial, Bitrokanter, ölçümleri yapılmıştır. Motor performanslarının ölçümünde, geçerliliği kabul edilmiş olan Alan testlerinden 20metre mekik koşusu, 5X30 metre sprint koşusu, dikey Sıçrama, reaksion sürati, (ses ve ışık), esneklik, bacak kuvveti, sırt kuvveti, pençe kuvveti testleri yapılmıştır. Ayrıca Basketbola özgü beceri testlerindende ;top sürme, şut, turnike, ribaunt, savunma, pota dibi testleri, uygulanmıştır. Değerlendirmelerde denekler 13-14-15-16 yaş olmak üzere dört gurupta incelenmiştir. Sonuç olarak denek gurubunu oluşturan sporcuların genelde boy uzunlukları akranlarından daha uzun ağırlıkları da daha yüksek bulunmuştur. Grubun kulaç uzunluklarının boylarına göre uzun olduğu görülmüştür, Denek gurubunu oluşturan yıldız ve genç basketbolcuların beden %yağ değerleri yaşla ilişkili bulunmamıştır. Motor özelliklerde en belirgin farklılık,onaltı yaş gurubunda saptanmıştır. Durarak uzun atlama, pençe kuvveti, bacak kuvveti ve esneklik testlerinde diğer yaş guruplarına göre daha iyi değerlere sahip oldukları gözlenmiştir. Sadece dikey sıçrama testinde 13 yaş gurubunun diğerlerine göre daha yüksek değerler sergilediği gözlenmiştir. Basketbola özgü testlerde 16 yaş gurubu belirgin bir farklılık göstermiştir. Araştırmamızda, antropometrik testlerle basketbola özgü testler arasında direkt ilişki olmadığı görülmüştür. Ancak var olan ilşkilerde orta ve düşük düzeyde bulunmuştur. Basketbolda uzun boy, ektomorfi, kulaç uzunluğu, el ve ayak uzunluğu önemli antropometrik parametreler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study was to determine the relationship of per formance and morphological statue between junior and young male basket ball players. This study was made on 60 male players, who play in various clups in Antalya. For these morphological datum's; height, weight, sitting height, arm span, B.M.L, muscle area of arm, cormique index, somatotype, percentage of body fat, biacromial and bitrochanteric measurements were made. Well-known motor performance tests were used. These field tests are 20m. Shuttle run for endurance, 5x30 sprint running for speed, vertical jump and standing long jump for explosive strengths of legs, reaction time (sound and light), sit and reach for flexibility, leg, back and hand grip tests for strength. Besides them peculiar to basketball for example; dribbling, shoot, lay- up, rebound, defense, mican drill tests were carried out. Players separated into four groups according to their age (13,14,15,16). As a conclusion, it was found that the length of arm span of subjects are longer than their heights and the height and weight of subjects are more than the others who are the same age of subjects. There was no relationship between %fat and age values of subjects. But there was gradual increase in BMI values from 16 age. The big differences in motor abilities were found in16 age group. It was observed that 16 age had better values than the other age's group in standing long jump, hand and leg strength and flexibility test but in vertical jumping tests only 1 3 age group had high value than the other group. In peculiar to basketball tests 16 age group showed significant differ ence. In our study, it was seen that there were no direct relationship between antropometric tests and peculiar basketball tests but existent relationship was found low or medium level. It was determined that in basketball tall in height, ectomorphy, arm- span, hand and foot length are important antropometric parameters.