'Production of space' in the post earthquake region: Three cases from Düzce
Deprem bölgesinde mekanın üretimi: Düzce'de üç konut etkinliği
  1. Tez No: 167079
  2. Yazar: SİNEM DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: 1999 Marmara Depremleri, Henri Lefebvre, İmece Evleri, Düzce Depremzedeler Derneği, sosyal mekan. vii, 1999 Marmara Eartquakes, Henri Lefebvre, Solidarity Houses, Düzce Depremzedeler Derneği, social space
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZ DEPREM BÖLGESİNDE MEKANIN ÜRETİMİ: DÜZCE'DE ÜÇ KONUT ETKİNLİĞİ Demirel, Sinem Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Güven Arif Sargın Aralık 2005, sayfa Bu tez mimarlığın kendisiyle olduğu kadar bina üretiminin gerisindeki süreçler ve tavırlarlada ilgilidir ve mimarlığın eleştirel kapasitesi ve toplumla olan ilişkisini anlamaya çalışmaktadır. Bu bağlamda, 1999 Marmara Depremleri'nin ardından Düzce'deki konut alanlarının üretimindeki farklı tutumlar ve yönelimler, mimarlık ve farklı ekonomik, politik ve kültürel yapılardan oluşan sivil toplum arasındaki ilişkinin incelenebileceği bir çalışma alanı sunmaktadır. Bu arka plana karşı, tartışmamız üç farklı grubun özgül barınma kaygıları ve çözüm önerilerine yoğunlaşacaktır. Bu örnekler; Gölyakalı köylülerce gerçekleştirilen 'İmece Evleri Projesi', Başbakanlık Proje Uygulama Birimince üretilen Gölyaka. Kalıcı Konutları ve Düzce Depremzedeler Derneği'nin kiracı depremzedelerin konut hakları üzerinden yürüttüğü mücadeledir. Bu örneklerin incelenmesi Henri Lefebvre'in 'Mekanın Üretimi' adlı çalışması üzerinden yapacağımız okumalara, özellikle de önerdiği analitik kategorilere (fiziksel, akılsal ve sosyal mekan) dayandırılacaktır. Bu teorik iskelet ile durum çalışmaları arasındaki ilişki karşılıklıdır. Ayrı ayrı incelenmesine karşın her bölümde ele alınan kavramlar ve durumlar kaçınılmaz olarak birbirleriyle ilişki halindedir. Bu çalışmanın sonunda amaçladığımız 1999 Marmara Depremi sonrasında yapılan yeniden yapım vıçalışmalarının özelliklerinin daha bütünlüklü bir tasvirini sunmak ve mimari pratikleri bütün karmaşıklığıyla temsil etmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 'PRODUCTION OF SPACE' İN THE POST-EARTHQUAKE REGION: THREE CASES FROM DÜZCE Demirel, Sinem M. Arch, Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Güven Arif Sargın December 2005, 132 pages This thesis is about the processes and attitudes behind building production as it is about architecture as such, and it aims at understanding architecture's critical capacity and its relation to wider society. in this context, the differing attitudes and orientations in the construction of the residential environments in Düzce after the two unsettling earthquakes that took place in 1999 are believed to provide a study field, where the relationship between architecture and different economic, political and cultural structures that constitute civil society can be examined. Against this backdrop, our discussion will concentrate on the specific housing concerns and solutions proposed by three different groups, namely: 'Solidarity Houses Project' realized by the villagers of Gölyaka, settlement proposal for Gölyaka prepared by the Project Implementation Unit of Prime Ministry and the struggle of the Düzce Depremzedeler Derneği for tenants' rights. The examination of these case studies will be based on our reading of Henri Lefebvre's 'Production of Space' and particularly his analytical categories: physical, mental and social space. The relation between this theoretical framework and the case studies will be a reciprocal öne, in which the analysis on the three examples of house production will both utilize the analytical framework and be an instrument for understanding it. Although ivconsidered separately, the concepts we discuss in each chapter are inextricably interwoven. At the end what we aim to outline is a more total picture of the character of the redevelopment processes after the 1999 Marmara earthquakes and represent architectural practice in its complexity.