Effect of homologous multiple copies of aspartokinase gene on cephamycin C biosynthesis in Streptomyces clavuligerus
Streptomyces clavuligerus'da apartokinaz geninin homolog çoklu kopyalarının sefamisin C üretimine etkisi
  1. Tez No: 167087
  2. Yazar: BİLGİN TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ÖZCENGİZ, DR. SEDEF TUNCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Streptomyces clavuligerus, gen klonlaması, aspartokinaz, aspartat semialdehid dehidrojenaz, sefamisin C biyosentezi vıı, Streptomyces clavuligerus, gene cloning, aspartokinase, aspartate semialdehyde dehydrogenase, cephamycin C biosynthesis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Streptomyces clavuligerus gram-pozitif, fılamentöz bir bakteri olup, sefamisin C, klavulanik asit ve diğer klavamlar gibi ?-laktam bileşikleri (sekonder metabolitler) üretme yeteneğine sahip olmasıyla tanınmaktadır. Bu bileşiklerden sefamisin C, ikinci kuşak bir sefalosporin antibiyotiği olup büyük tıbbi öneme sahiptir, p- laktamların biyosentezi L-a-aminoadipik-asit (a-AAA), L-sistein ve L-valin'in ACV üçlü peptidini oluşturmak üzere ribozomal olmayan bağlanması ile başlar. S. clavuligerus' fa. a-aminoadipik asit (a-AAA), aspartat metabolik yolunun lizin- spesifik dalından gelen L-lizinin katabolik bir ürünü olup biyosentezi bu önemli metabolik yolun P-laktamları oluşturan karbon akışında anahtar bir sekonder denetleyicidir. Laboratuvarımızda daha önce yürütülen çalışmalarda S. clavuligerus 'un aspartik asit biyosentetik yolunun ilk iki enzimini kodlayan ask (aspartokinaz)-asd (aspartat visemialdehid dehidrojenaz) operonunun tamamı ilk kez klonlanmış, karakterize edilmiş ve heterolog gen ifadeleri elde edilmiştir. Şimdiki çalışmada, klonlanan ask- asd operonunun ya da sadece ask geninin çok kopyalı bir Streptomyces plazmid vektör üzerinde amplifikasyonu ve çoklu kopyalarının sefamisin C biyosentezine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda üç ayrı strateji denenmiştir. Bunlardan pIJ702 vektörünü içeren ilk iki deneme rekombinant vektörün instabilitesi nedeniyle olumsuz sonuçlanmıştır. Üçüncü ve de sonuncu denemede, bir diğer Streptomyces vektörü olan pIJ486 aynı amaç için kullanılmış ve pIJ702'den çok daha stabil bir vektör olduğu bulunmuştur. Laboratuvarımızda paralel olarak yürütülen bir diğer çalışmada S. clavuligerus için oldukça etkin bir protoplast transformasyon protokolü geliştirilmiştir. pIJ486 vektörüne ask geni klonlandıktan sonra rekombinant vektör (pTB486) S. clavuligerus protoplastlanna bu protokol kullanılarak aktarılmıştır. Stabil rekombinant hücreler elde edildikten sonra bu genin çoklu kopyalarının sefamisin C biyosentezine etkileri araştırılmıştır. Ask genini ifade eden rekombinantların üreme hızlan ve miktarları önemli ölçüde düşmüştür. Bu sonuç, iki ayrı ve bağımsız ask-çdklu kopya rekombinantı ile yapılan denemelerle kanıtlanmıştır. Rekombinant 51 clavuligerus hücrelerinde (TB 3585 susu) Ask aktivitesi parental hücrelere kıyasla 5.5 kat artmış olmasına rağmen sefamisin C üretim miktarı sadece 1.1 kat artış göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Streptomyces clavuligerus is a gram-positive filamentous bacterium well known for its ability to produce an array of P-lactam compounds (secondary metabolites) including cephamycin C, clavulanic acid and other structurally related clavams. Of these, cephamycin C is a second generation cephalosporin antibiotic having great medical significance. Biosynthesis of the p-lactam nucleus begins with the non- ribosomal condensation of L-a-aminoadipic acid (a- AAA), L-cysteine and L-valine to form the tripeptide a-aminoadipiyl-cysteinyl-valine (ACV). In Streptomyces clavuligerus, a-aminoadipic acid (a-AAA) is a catabolic product of L-lysine produced from the lysine branch of the aspartate pathway and its biosynthesis represents a key secondary metabolic regulatory step in carbon flow to P-lactam synthesis through this core pathway. ivThe ask (aspartokinase)-a.stf (aspartate semialdehyde dehydrogenase) gene cluster which encodes for the first key enzymes of aspartate pathway has already been cloned from S. clavuligerus, characterized and heterologously expressed for the first time in our laboratory. Amplification of ask-asd cluster or ask gene alone in a multi copy Streptomyces plasmid vector and determination of the effects of multiple copies on cephamycin C biosynthesis were the goals of the present study. For this purpose, three different strategies were employed. Of these, two strategies involving the use of vector pIJ702 did not work because of the instability of resulting recombinant plasmids. In the third and last strategy, we used another multicopy Streptomyces vector, pIJ486, which we showed in this study to be very stable for the same purpose. Meanwhile, an efficient protoplast transformation protocol was developed in our laboratory. Ask gene was cloned into this vector and S. clavuligerus protoplasts were efficiently transformed with the recombinant plasmid (pTB486) using the newly-developed protocol. After stable recombinants were obtained, the effects of the multiple copies of ask gene on cephamycin C biosynthesis were determined. There was a profound reduction in the rate and extent of growth of Ask overproducers, as experienced by testing two independent os^-multicopy recombinants. Although one such recombinant strain (designated S. clavuligerus TB 3585) had a 5.5 fold increased level of Ask activity as compared to the parental strain, it displayed only a 1.1 fold increase in specific production of cephamycin C.