Effects of hydrogen peroxide bleaching on human dentin and enamel microstructure and function
Hidrojen peroksit diş beyazlatma metodunun insan dentin ve minesinin mikroyapı ve fonksiyonu üzerine etkileri
  1. Tez No: 167088
  2. Yazar: KURTULUŞ GÖKDUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Klinik tipi beyazlatma, Ev tipi beyazlatma, Diş beyazlatma, Hidrojen peroksit, Karbamid Peroksit, Mine, Dentin, FTIR Spektroskopisi. vıı, Office bleaching, Home bleaching, Tooth whitening, Hydrogen peroxide, Carbamide peroxide, Enamel, Dentin, FT1R Spectroscopy. v
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
öz HİDROJEN PEROKSİT DİŞ BEYAZLATMA METODUNUN İNSAN DENTİN VE MİNESİNİN MİKROYAPI VE FONKSİYONU ÜZERİNE ETKİLERİ Gökduman, Kurtuluş M.Sc., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Feride Severcan Co-Supervisor: Ayça Doğan June 2005, 75 sayfa Son yıllarda diş beyazlatma diş hekimleri ve hastalar arasında popüler bir duruma gelmiştir. Diş beyazlatma amacıyla farklı maddeler kullanılmaktadır. Bu maddeler profesyonel olarak yüksek konsantrasyonda (klinik tipi beyazlatma yöntemi), ya da hastalar tarafından bireysel olarak düşük konsantrasyonda (ev tipi beyazlatma yöntemi) uygulanır. Bu çalışmada yüksek konsantrasyonlu bir diş beyazlatma maddesinin (%35 Hidrojen Peroksit) ve düşük konsantrasyonlu bir diş beyazlatma maddesinin (17% Karbamid Peroksit) insan mine ve dentin dokusu üzerine etkileri Fourier Dönüşüm Kızılötesi Spektroskopi Tekniği kullanılarak araştırıldı. viMine spektrumlarında hidroksiapatit OH gerilme bandı 3567cm"1 de görülürken bu band dentin spektrumlarında gözlenemedi. Karbamid peroksit ve hidrojen peroksit uygulanması mine ve dentin spektrumlarında kontrol grubu spektrumlarına göre çeşitli farklılıklar gösterdi. Mine dokusunda mineral matriks oranı hidrojen peroksit uygulanmasıyla birlikte anlamlı bir biçimde düşerken, karbamid peroksit uygulanması bu seviyede bir düşüşe sebep olmadı. Ayrıca, beyazlatma maddelerinin uygulanmasından sonra dişlerin organik yapısı değişiklik gösterdi. Mine dokusunda Amid A ve Amid I bandlarının frekansları yüksek konsantrasyonlu beyazlatma maddesinin uygulanmasından sonra anlamlı bir değişim gösterdi. Fakat iki farklı beyazlatma metodunun sebep olduğu bu değişimlerin dentinde ihmal edilebilecek kadar düşük seviyede olduğu gözlemlendi. Sonuç olarak Hidrojen Peroksit uygulanmasının Karbamid Peroksit uygulanmasına göre minede yapısal olarak daha fazla değişime sebep olduğu fakat dentin dokusunda her iki maddenin de anlamlı bir değişime sebep olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF HYDROGEN PEROXIDE BLEACHING ON HUMAN DENTIN AND ENAMEL MICROSTRUCTURE AND FUNCTION Gökduman, Kurtuluş M.Sc., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Feride Severcan Co-Supervisor: Ayça Doğan September 2005, 75 pages in recent years bleaching of vital teeth has become popular among both dentist and patients. Different bleaching agents were used for this purpose. They are either applied professionally at high döşe (office bleaching) ör by patient at lovver döşe (home bleaching). in the present work we studied the effects of a high concentration bleaching agent (35% hydrogen peroxide), and a low concentration bleaching agent (17% carbamide peroxide) on human enamel and dentin using Fourier Transform Inrrared (FTIR) Spectroscopic Technique. The OH stretching band of hydroxyapatite at 3567 cm"1 appeared in the spectra of enamel tissue which was absent in dentin. Carbamide peroxide and hydrogen peroxide treatment induced some differences in enamel and dentin ivspectra according to control group spectra. While the treatment of hydrogen permide leaded to significant decrease in mineral to matrix ratio, carbamide peroxide treatment did not cause decrease in this level. in addition, organic components of the teeth were changed after the treatment of bleaching agents. The frequency of the Amide A and Amide l bands were significantly changed for enamel tissue after the treatment of high concentration bleaching agent. However, it is observed that these changes result from two different bleaching methods are negligible in dentin tissue. in conclusion it can be stated that hydrogen peroxide treatment caused dramatic changes in enamel structure according to carbamide peroxide treatment, but two methods did not cause significant changes in dentin tissue.