Vibration fatigue analysis of equipments used in aerospace
Havacılık endüstrisinde kullanılan cihazların titreşim kaynaklı yorulma analizleri
- Tez No: 167092
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÇELİK, DOÇ.DR. SUAT KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Titreşim Kaynaklı Yorulma, Operasyonel Uçuş Testi, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Hızlandırılmış Ömür Testi vıı, Vibration Fatigue, Operational Flight test, Finite Element Method, Accelerated Life Testing
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
oz HAVACILIK ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN CİHAZLARIN TİTREŞİM KAYNAKLI YORULMA ANALİZLERİ AYKAN, Murat Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. F. SuatKADIOGLU Eş-Danışman: Doç. Dr. Mehmet ÇELİK Haziran 2005, 123 Sayfa Mühendislik uygulamalarında, dinamik olarak yüklenen yapılarda sıklıkla Metal Yorulması görülmektedir. Yükleme dinamik olduğundan yapının dinamiği görmezlikten gelinemez. Yüklemenin frekans bandı geniş ise büyük olasılıkla yapının rezonans frekansları tahrik olacaktır. Böyle bir durum söz konusu olduğunda yapının yüklemeye tepkisi frekans alamnda lineer kalmayacaktır. Dolayısıyla bu durumlarda frekans düzleminde kullanılan ve yapının dinamiğini dikkate alan yorulma analizi yöntemleri mevcuttur. Bu tezde, bir ASELSAN projesi kapsamında, Helikopter Kendini Koruma Sisteminin Chaff Fırlatıcı Braketinin Titreşim Kaynaklı Yorulma Analizi gerçekleştirilmiştir. Yükleme sınır koşullarının elde edilmesi için, ivmeölçerler kullanılarak operasyonel uçuş testleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen ivme-zaman sinyalleri analiz edilmiş ve frekansa bağlı fonksiyonlar olan Güç Spektrum Yoğunluk (GSY) fonksiyonlarına çevrilmiştir. Yorulma analizleri için gerekli olan gerilme değerlerini elde etmek için yapımn sonlu elemanlar modeli oluşturulmuştur. Sonlu elemanlar modelinin dinamik davranışlarının doğruluğu braketin prototipi üzerinde Deneysel Modal Analiz yapılarak gerçekleştirilmiştir. Doğrulanmış olan modelden Gerilme Transfer fonksiyonları elde edilmiş ve bu fonksiyonlar yükleme GSY fonksiyonları ile birlikte kullanılarak tepki gerilme vıGSY fonksiyonları elde edilmiştir. Yorulma analiz sonuçlan prototip üzerinde gerçekleştirilen hızlandırılmış ömür testleri ile doğrulanmıştır. Ayrıca bu çalışmada incelenen yapı için eksen-eksen yapılan sarsıcı testlerinin yorulma üzerindeki etkileri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VIBRATION FATIGUE ANALYSIS OF EQUIPMENTS USED IN AEROSPACE AYKAN, Murat M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. F. SuatKADIO?LU Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK June 2005, 123 Pages Metal Fatigue of dynamically loaded structures is a very common phenomenon in engineering practice. As the loading is dynamic one cannot neglect the dynamics of the structure. When the loading frequency has a wide bandwidth then there is high probability that the resonance frequencies of the structure will be excited. When this happens then one cannot assume that the structures response to the loading will remain linear in the frequency domain. Thus to overcome such situations frequency domain fatigue analysis methods exist which include the dynamics of the structure. In this thesis, a Helicopters Self-Defensive System's Chaff/Flare Dispenser Bracket is analyzed by Vibration Fatigue Method as a part of an ASELSAN project. To obtain the loading (boundary conditions), operational flight tests with accelerometers were performed. The obtained acceleration versus time signals are analyzed and converted to Power Spectral Densities (PSD), which are functions of frequency. In order to obtain the stresses for fatigue analysis, a finite element model of the bracket has been created. The dynamics of the finite element model was verified by performing experimental modal tests on a prototype. From the verified model, stress transfer functions have been obtained and combined with the loading PSD' s to get the response stress PSD's. The fatigue analysis results are IVverified by accelerated life tests on the prototype. Also in this study, the effect of single axis shaker testing for fatigue on the specimen is obtained.