Modeling of carbon dioxide sequestration in a deep saline aquifer
Derin tuzlu su akiferlerinde karbon dioksit tecridinin modellenmesi
- Tez No: 167093
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ GÜMRAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süperkritik C02, Tecrid, Derin Tuzlu Su Akiferi, CMG / GEM simulatörü, Supercritical C02, Sequestration, Deep Saline Aquifer, CMG / GEM simulator
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
öz DERİN TUZLU SU AKIFERLERİNDE KARBON DİOKSİT TECRİDİNİN MODELLENMESİ BAŞBUĞ, Başar Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fevzi Gümrah Temmuz 2005, 245 sayfa Karbon dioksit (CO2) çevreye zararlı etkileri olan sera gazlarından biridir. Atmosfere yayılan CO2'in zararlı etkilerinden korunmak için uygulanabilecek çözümlerden biri, CO2'in uygun yeraltı jeolojik ortamlarında tecrididir. CO2 tecridi, CO2'in tutulması, taşınması ve depolanması aşamalarından oluşmaktadır. Bu çalışmada, CO2'in derin tuzlu su akiferinde depolanmasına yönelik saha uygulaması yapılmıştır. CMG yazılımının bileşik bir modülü olan GEM simulatörü süperkritik özellikte basılan CO2'in seçilen akiferde 200 yıllık zaman diliminde tecridi için kullanılmıştır. Bu çalışmada, iki enjeksiyon kuyusu ve altı su üretim kuyusu bulunan saha ve tek kuyu olmak üzere iki durum incelenmiştir. vTek kuyu çalışmasında, dikey-yatay geçirgenlik oranının, akiferin basıncının, enjeksiyon debisinin ve akiferin tuzluluğunun tecrid işlemi üstüne olan etkileri incelenmiş ve hassasiyet çalışmaları yapılmıştır. Gaz ve sıvı faz özelliklerini birarada gösterebilen süperkritik özellikte basılan CO2, derin tuzlu su akiferlerinde serbest gaz kabarcığı, suyun içerisinde çözünmüş ve kalsit mineraliyle çökelmiş hallerde tecrid edilmiştir. CCVin basılması ve tecridi aşamalarında, sıcaklığın değişmediği varsayılmıştır, mineralleşmeden kaynaklanan gözeneklilik ve geçirgenlik değerlerinde oluşabilecek değişikler ve CCVin kayaç tarafından emilmesi ihmal edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, dikey yatay geçirgenlik oranının ve başlangıç basmç koşullarının, CO2 doymuşluğunu akiferin her katmanında etkileyen en önemli parametreler oldukları görülmüştür. Buna karşın, CCVin basılma debisinin akiferin orta ve alt tabakalarında CO2 doymuşluğunu etkilediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING OF CARBON DIOXIDE SEQUESTRATION IN A DEEP SALINE AQUIFER BAŞBU?, Başar M.S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor : Prof. Dr. Fevzi Gümrah July 2005, 245 pages CO2 is one of the hazardous greenhouse gases causing significant changes in the environment. The sequestering CO2 in a suitable geological medium can be a feasible method to avoid the negative effects of CO2 emissions in the atmosphere. CO2 sequestration is the capture of, separation, and long-term storage of CO2 in underground geological environments. A case study was simulated regarding the CO2 sequestration in a deep saline aquifer. The compositional numerical model (GEM) of the CMG software was used to study the ability of the selected aquifer to accept and retain the large quantities of injected CO2 at supercritical state for long periods of time (200 years). A field-scale model with two injectors and six water producers and a single-well aquifer model cases were studied. IVIn a single-well aquifer model, the effects of parameters such as vertical to horizontal permeability ratio, aquifer pressure, injection rate, and salinity on the sequestration process were examined and the sensitivity analyses were performed after simulating the field-scale model. The supercritical C02, one-state fluid which exhibits both gas and liquid-like properties, and gaseous CO2 were sequestered in the forms of free CO2 bubble, dissolved CO2 in brine and precipitated CO2 with calcite mineral in a deep saline aquifer. The isothermal condition was assumed during injection and sequestration processes. The change in porosity and permeability values that might have occurred due to mineralization and CO2 adsorption on rock were not considered in this study. Vertical to horizontal permeability ratio and initial pressure conditions were the most dominating parameters affecting the CO2 saturation in each layer of the aquifer whereas C02 injection rate influenced CO2 saturation in middle and bottom layers since CO2 was injected through bottom layer.