Reconsidering the role of civil intiatives in the disaster management system of Turkey
Afet yönetiminde sivil inisiyatiflerin rolü: Türkiye örneği
  1. Tez No: 167103
  2. Yazar: AYÇA TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BALAMİR, ÖĞR. GÖR. SEVİN OSMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil inisiyatifler, afet yönetimi, risk yönetimi, depremler, sivil toplum kuruluşları, mahalle örgütleri. vıı, Civil initiatives, disaster management, risk management, earthquakes, non-governmental organizations (NGOs), community-based organizations (CBOs)
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
öz AFET YÖNETİNMİNDE SİVİL İNİSİYATİFLERİN ROLÜ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Turhan, Ayça Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat Balamir Ortak Tez Yöneticisi: Öğretim Görevlisi Sevin OSMAY Nisan 2005, 120 sayfa 1999 depremleri, Türkiye'de afet yönetim sisteminde, önemli boşlukları ortaya çıkarmıştır. Merkezi yönetim, yerel yönetim ve sivil inisiyatifler arasında, koordinasyonsuzluk ve işbirliği eksikliği; yasal düzenlemelerdeki sınırlar; afet zararlarını en aza indirme ve önleme adına politika ve plan eksikliği başlıcalarıdır. Bu nedenle yetersizliklerin ortaya koyulması, sistemde sivil inisiyatifler için var olan kapasitelerin neler olduğunun bulunması ve etkili bir afet yönetim sistemi için gerekli politikaların neler olabileceğinin belirlenmesi konu ile çok ilgilidir. Bu durumda 1999 depremleri ve sivil inisiyatiflerin yeniden ele alınmasını gerektirmektedir. Amaçları, depremlere tepkileri ve gelecek planlarının ortaya konulması amacı ile analizler yapılmıştır. Bu çalışma ayrıca mevcut afet yönetim sistemi ve yasal yapısının tartışılmasını gerektirmiştir. Bulgular, Marmara depreminde sivil inisiyatiflerin birçok aktivite ile etkin oldukları şeklinde ortaya konulmuştur. Ancak bundan sonra olabilecek depremlerin şiddeti ve VIbundan etkilenebilecek kesim düşünüldüğünde, merkezi yönetim, yerel yönetim ve sivil inisiyatiflerin işbirliğine yönelik çalışmaların yeterli düzeyde olmadığı sonucuna varılmıştır. Türkiye Acil Durum Genel Müdürlüğü kuruluş ve görevleri hakkında hazırlanan yasa taslağı bu gereklilikleri karşılayabilecek araçları sağlayabilecek gibi gözükmektedir. Bu yasa gözden geçirilip yeniden ele alındığında afet yönetim sisteminin bir parçası olarak sivil inisiyatiflere merkezi yönetim ve yerel yönetimlerle birilikte çalışabileceklerini gösteren yasal bir temel sağlayabilir. İkinci olarak gönüllü hareketlerini desteklemek için hayat sigortası gibi düzenlemeler hayata geçirilebilir. Son olarak Türkiye Acil Durum Genel Müdürlüğü, sivil inisiyatifleri finansal, personel eğitimi ve yönetim ihtiyaçları anlamında destekleyebilmek için başka yardımcı ortaklar bulmak adına harekete geçebilir. Kesin bir kanı olarak, çalışmanın sonunda, katılımcı planlama yaklaşımına ve insan odaklı gelişmeye olan ihtiyaç nedeniyle sivil inisiyatiflerin afet zararlarını en aza indirme ve hazırlıklı olma konusunda sorumlu kılınmaları gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RECONSIDERING THE ROLE OF CIVIL INITIATIVES IN THE DISASTER MANAGEMENT SYSTEM OF TURKEY Turhan, Ayça M.S., Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Murat Balamir Co-Supervisor: Inst. Sevin Osmay April 2005, 120 pages The 1999 earthquakes revealed serious gaps in the Turkish disaster management system. The lack of coordination and cooperation between governmental and non governmental organizations, limits in the legal framework and the lack of policies and plans about disaster preparedness and mitigation are basic. It is highly relevant therefore to expose these deficiencies and determine which changes are necessary for capacity building in civil initiatives and which policies can be put into practice to form a strong and a sustainable organizational structure between governmental organizations and civil initiatives. This required reconsidering the events of 1999 Marmara earthquakes and civil initiatives'activities. Analyses have been made among civil initiatives to expose their objectives, their response to earthquakes and future plans. Futher, this required an investigation of the current state of disaster management system and legal structure. IVFindings are that a number of creative attributions of civil initiatives are observed after the Marmara earthquakes. However, the existing level of collaboration with governmental organizations is inadequate, considering the magnitude of disasters taking place in Turkey and the degree of the people's vulnerability. Efforts such as the new draft of law of Turkey Emergency Management General Directorate (TEMGD) seem to provide means to meet the requirements. This draft law could provide the very much required tools to accommodate civil initiatives The law could be revised so as to maintain a legal basis for civil initiatives' activities as part of the disaster management system ensuring that governmental organizations should work together in coordination with civil initiatives. Secondly, it could encourage voluntary activities. A number of provisions should be available such as life insurance against accidents for the accredited volunteers. Thirdly, TEMGD should also act to find partners for supporting civil initiatives in their financial, personnel training and management needs. With increasing conviction in the need for participatory approaches and people-oriented developments, civil initiatives are committed to face challenges in mitigating and preparing for the variety of disasters facing Turkey.